Česká policie hledá firmu, která vyvine zařízení na ničení dronů

Test dronů, které společnost E.ON zkouší pro servisní práce na distribuční síti, v brněnské městské části Ořešín.

Test dronů, které společnost E.ON zkouší pro servisní práce na distribuční síti, v brněnské městské části Ořešín. Zdroj: ctk

Příslušníci české policie se chtějí vybavit technikou na likvidaci bezpilotních prostředků. Ty jsou stále levnější a rozšířenější a bezpečnostní složky v nich vidí potenciální riziko. Ministerstvo vnitra proto vydalo předběžné oznámení o zakázce na stroj, který policistům umožní se s drony vypořádat.

Potenciální zájemce o zakázku by měl vyvinout a otestovat mobilní zařízení, které umožní zjistit přítomnost bezpilotního letounu, převzít nebo rušit jeho ovládání a v případě potřeby ho i zničit. Předpokládaná hodnota zakázky je 58 milionů korun. Policisté „z taktických důvodů“ nechtějí prozradit, jak při kontaktu s drony v současné době postupují.

„Policie v této oblasti vnímá nedostatky,“ napsal serveru E15.cz Jozef Bocán z tiskového oddělení Policejního prezidia. „Je tedy zcela na místě disponovat zařízením, které je schopné bezpilotní prostředky dostat pod kontrolu.“ Prezidium neeviduje, kolikrát se policisté s bezpilotními letouny museli vypořádat.

Drony jsou výzvou pro bezpečnostní složky po celém světě. Nizozemští policisté například k jejich odchytu trénují dravé ptáky. Japonci zase chtějí nasadit vlastní bezpilotní zařízení, která mají „podezřelé“ drony lapat pomocí velkých sítí. I česká policie si minulý rok chtěla pořídit své vlastní stroje, zakázka za 9,2 milionu se ale nakonec zamítla pro chybějící provozní legislativu.