Policie obvinila dva pražské úředníky za přijetí úplatku

úplatek

úplatek Zdroj: E15

Dva úředníci z Oblastního inspektorátu práce byli obviněni z přijetí úplatku a zneužití pravomoci. V rámci kontrol dodržování pracovně právních předpisů a předpisů o zaměstnanosti v jedné restauraci na Praze 2 měli údajně požadovat úplatek od provozovatelů podniku výměnou za zatajení jejich prohřešků.

Dva inspektoři zjistili v rámci kontroly předpisů v restauraci nedostatky, za něž provozovatelům udělili pokutu ve výši 10 milionů korun. Z pokuty následně slevili na 250 tisíc a poté změnili stanovisko ještě jednou. Majitelům pak údajně nabídli „alternativní“ řešení, které spočívalo v úplatku 50 tisíc korun výměnou vystavení kontrolního protokolu bez zjištěných vad.

Podle policejní zprávy pak mezi inspektory a provozovateli proběhlo několik schůzek, na kterých měli „výměnný obchod“ řešit. Některé z nich probíhaly dokonce přímo v kanceláři Oblastního inspektorátu práce, kde podle policie došlo i k samotnému předání úplatku. Následně byli úředníci zadrženi a obviněni z trestných činů přijetí úplatku a zneužití pravomoci třetí osoby. V případě odsouzení jim hrozí trest odnětí svobody až na tři roky.

Kriminalisté prvního oddělení hospodářské kriminálky z Prahy 2 v tuto chvíli dokumentují další případ, ve kterém se obvinění měli dopustit podobného činu. Podle mínění policie však existuje ještě mnohem více případů, ve kterých obvinění figurují.

Potírači korupce v přechodném období