Policie znovu odložila reklamní část kauzy Čapí hnízdo

Video placeholde

Policie se opět rozhodla odložit takzvanou reklamní větev kauzy Čapí hnízdo, ve které prověřovala možné daňové úniky u plateb od firem z holdingu Agrofert za reklamu kongresovému areálu Čapí hnízdo, informovala Česká televize. Rozhodnutí policie nyní přezkoumá dozorující žalobce. Agrofert patří do svěřenských fondů předsedy hnutí ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše.

„Policejní orgán rozhodl o odložení věci na základě ustanovení trestního řádu, neboť ve věci dle jeho posouzení nebylo na základě provedeného dokazování možné stanovit, že jde o podezření z trestného činu a nebylo ani možné vyřídit věc jinak,“ řekl mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Usnesení o odložení podle mluvčího nyní prostuduje státní zástupce. Pokud budou mít policejní závěry dostatečný podklad v nashromážděných důkazech, akceptuje je, v opačném případě může rozhodnutí zrušit a dát policistům další pokyny. „Do doby skončení přezkumu věci ze strany dozorového státního zástupce není možné k věci podat žádné další bližší informace,“ doplnil Cimbala.

V reklamní větvi případu se policisté podle dřívějších informací zabývali podezřením, že suma 272 milionů korun v letech 2010 až 2013 od firem z Agrofertu ve skutečnosti nešla na reklamu, ale pomáhala Čapímu hnízdu splácet úvěr a holdingu Agrofert snížit si daně. Platby za reklamu byly podle podezření buď fiktivní, nebo předražené.

Policie už případ jednou odložila. V červnu 2022 konstatovala, že z důkazů vyplynulo, že reklamní spoty, audiovizuální produkce či propagační materiál skutečně vznikly. Její rozhodnutí následně potvrdilo i Městské státní zastupitelství v Praze, vrchní státní zastupitelství ale usnesení zrušilo. Policisté tak museli věc dále prověřovat.

Babiš v současnosti čelí v souvislosti s Čapím hnízdem obžalobě z pomoci k dotačnímu podvodu. Státní zástupce v této větvi kauzy tvrdí, že Babiš spolu se svojí někdejší poradkyni Janou Nagyovou zajistili vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo z Agrofertu tak, aby zdánlivě splňovala podmínky pro získání padesátimilionové dotace pro malé a střední podniky. Oba vinu dlouhodobě odmítají. Soud oba obžalované nedávno podruhé osvobodil, rozhodnutí zatím není pravomocné. Státní zástupce i advokáti Babiše a Nagyové si ponechali lhůtu pro případné odvolání.