Poslanci přednesli pozměňovací návrhy k rozpočtu, chtějí přesunout více než 200 miliard

Schůze sněmovny

Schůze sněmovny Zdroj: ČTK / Krumphanzl Michal

Poslanci chtějí v návrhu státního rozpočtu na příští rok přesunout téměř 209 miliard korun. V dnešním druhém čtení rozpočtu přednesli 104 pozměňovacích návrhů. Většina z nich pochází od opozičních poslanců, 14 návrhů přednesli koaliční poslanci.

Navrhované přesuny peněz představují téměř deset procent plánovaných výdajů rozpočtu, které mají činit 2,19 bilionu korun. Schodek má činit 252 miliard.

Loni ve druhém čtení rozpočtu na letošní rok navrhli poslanci přesuny za 119 miliard, což bylo asi pět procent plánovaných výdajů letošního rozpočtu. Sněmovna o všech návrzích rozhodne při schvalování rozpočtu. To by se mělo konat za dva týdny.

Peníze chtějí poslanci brát například z vládní rozpočtové rezervy, z odvodů do rozpočtu EU nebo z peněz na příspěvky mezinárodním organizacím. Peníze mají v úmyslu přidávat například na školství, na vnitřní bezpečnost včetně hasičů, na sociální dávky, dopravu nebo do zemědělství.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) již v úvodu dnešní debaty upozornil, že pokud chtějí poslanci brát peníze z vládní rozpočtové rezervy, nesmí tato rezerva klesnout pod zákonem stanovenou mez. To je pro příští rok 6,6 miliardy. Vláda ale navrhla rezervu 12 miliard. Stanjura také varoval před odebíráním peněz z výdajů na obsluhu státního dluhu. Upozornil, že stát by tak nemohl platit úroky ze svých dluhopisů.

Stanjura vyzval k dohodě o hlasování ve třetím čtení. Považoval by za nešťastné, kdyby se o rozpočtu hlasovalo třeba po půlnoci. „To si návrh státního rozpočtu nezaslouží,“ podotkl. Vyzval představitele klubů, aby našli solidní harmonogram hlasování. Sněmovna začala druhé čtení dnes odpoledne a skončila s ním zhruba kolem 21:00. Předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová Stanjuru ujistila, že je o tom připravena jednat a takovému návrhu se nebrání.

Z koaličních poslanců navrhuje například Eliška Olšáková (STAN) převést celkem 2,3 miliardy korun z vládní rozpočtové rezervy ministerstvu pro místní rozvoj na program obnovy a rozvoje zejména malých sídel. Skupina koaličních poslanců v čele s Jakubem Jandou (ODS) chce přidat 1,5 milionu korun Masarykovu demokratickému hnutí, šest milionů Československé obci legionářské nebo půl milionu Spolku pro zachování odkazu českého odboje.

Z opozičních poslanců chce třeba Aleš Juchelka (ANO) převést 2,6 miliardy na platy v sociálních službách. Jeho stranický kolega Martin Kolovratník chce převést tři miliardy na slevy na jízdném ve veřejné dopravě. Poslanec SPD Radovan Vích chce odebrat téměř 16 miliard korun z peněz určených na pořízení letounů F-35 a převést je chce na modernizaci letounů Gripen, na obranu proti dronům a na politickostrategické řízení obrany státu. Jeho stranický kolega Jan Hrnčíř chce odebrat 30 miliard z peněz určených do rozpočtu EU a přesměrovat je na pomoc s cenami energií.

Předseda stínové vlády ANO Karel Havlíček spolu se Schillerovou předložili dva návrhy v celkovém objemu 65 miliard korun. Chtějí přesunout peníze na pomoc s cenami energií.

Projednáním státního rozpočtu ve druhém čtení skončilo dnešní jednání Sněmovny. Poslanci se sejdou ve čtvrtek odpoledne, aby jednali z popudu hnutí ANO o cenách energií v příštím roce.