Povinné očkování žáků přerovské školy má zastavit žloutenku

očkování

očkování Zdroj: ctk

Děti a učitelé z přerovské Základní školy Boženy Němcové budou povinně očkováni proti žloutence typu A. Nařídilo to ministerstvo zdravotnictví. V poslední době totiž tuto nemoc mělo sedm zdejších žáků. Hygienici chtějí zabránit jejímu dalšímu šíření.

Očkování všech dětí od přípravky až po devátou třídu potvrdila ředitelka školy Ilona Bočinská. Hygienici v Přerově koncem října evidovali 13 případů virové hepatitidy a zvažovali, že ministerstvo zdravotnictví požádají o mimořádné celoplošné očkování ve městě. „Nejedná se o epidemii, máme ale zvýšený výskyt žloutenky typu A,“ řekla tehdy vedoucí Okresní hygienické stanice Přerov Eva Bernardová.

Opatření se týkají i ubytoven, zimního stadionu a bazénu

Většina dětí, které na ZŠ Boženy Němcové žloutenkou onemocněla, žije v ubytovnách nebo sociálně vyloučených lokalitách. Třídy, ze kterých byly nemocné děti, byly už dříve v karanténě. Hygienická opatření proti šíření infekčního zánětu jater přerovští hygienici zavedli ve všech 20 ubytovnách ve městě a také na zimním stadionu a plaveckém bazénu.

První dva případy žloutenky typu A potvrdili hygienici v Přerově začátkem září. Šlo o děti z ubytovny v Tovární ulici, které si zřejmě nemoc přivezly z východního Slovenska, kde byly s rodinami na návštěvě. Vyšetření dalších 35 lidí, kteří byli s dětmi ve styku, tehdy žloutenku potvrdilo také u dvou dospělých.