Povolební personální průvan. Bezpečnostní složky státu prošly za Babišovy vlády množstvím změn

Na konci dubna skončil ve vedení Generální inspekce bezpečnostních sborů Michal Murín, a to po sporech s premiérem Andrejem Babišem.

Na konci dubna skončil ve vedení Generální inspekce bezpečnostních sborů Michal Murín, a to po sporech s premiérem Andrejem Babišem. Zdroj: Foto Blesk - Martin Sekanina

Odchod Michala Mazánka z čela Národní centrály proti organizovanému zločinu by byl v letošním roce už několikátou personální změnou ve vedení bezpečnostních sborů.
Pražskou policii v současnosti řídí Jan Ptáček. Média také spekulují o chystaném odchodu policejního prezidenta Tomáše Tuhého, který by měl zamířit na post velvyslance v Bratislavě.
Minulý týden uvedl server Neovlivní.cz, že Tuhého odchod už schválila vláda.
V polovině května byl zproštěn výkonu služby ředitel civilní rozvědky Jiří Šašek. Tehdejší ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO; na snímku) zdůvodnil svůj krok snahou vyšetřit hospodaření tajné služby.
5
Fotogalerie

Ačkoliv se politickým stranám od podzimních voleb zatím nepodařilo složit vládu s důvěrou Sněmovny, pro množství personálních změn v bezpečnostních složkách to však překážku nepředstavuje. V popiscích galerie přinášíme výpis nejvýznamnějších změn mezi zmíněnými sbory státu. Tu aktuální představuje konec Michala Mazánka v čele Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Skončit by měl ke konci července.