Praha 6 nabídne pohledávky po Via Chem Group veřejně k prodeji

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Městská část Praha 6 nabídne nespalcené pohledávky po firmě Via Chem Group (VCG) ve výši 167 milionů veřejně k prodeji. Zároveň bude jednat s firmou Cyrrus Corporate Finance o jejich odkupu za poloviční cenu. Postup dnes odsouhlasili zastupitelé městské části.

Zastupitelé zároveň prodloužili do 11. listopadu firmě VCG lhůtu pro zaplacení pohledávky vzniklé z nesplacených dluhopisů a úroků. Pokud firma peníze radnici nezaplatí, Praha 6 zváží žalobu. Původní datum splatnosti bylo 1. října. Radnici dluhopisy zbyly po společnosti Key Investments, na kterou byl vypsán konkurz.

Radnice nabídne pohledávku k prodeji v otevřeném řízení, a to do 30. října. Veřejnou nabídku dnes prosazovali zejména opoziční zastupitelé, kteří naopak odmítli jednání s firmou Cyrrus. Pokud má seriózní zájem, do veřejné soutěže se zapojí, řekl opoziční zastupitel Ivan Mašek (TOP 09). Starostka Marie Kousalíková (ODS) chtěla, aby Praha 6 jednala i nadále s Cyrrusem, doporučují to prý právní posudky. To nakonec zastupitelé odhlasovali.

Na návrhy zastupitelky Petry Kolínské (SZ) si potom radnice vyžádá od VCG zprávu auditora společně s roční uzávěrkou za rok 2012 a zároveň zkoordinuje své další kroky s kroky radnice Prahy 10, města Sokolov a případnými dalšími poškozenými věřiteli. Naopak návrh zastupitele Maška, aby radnice podala návrh na insolvenci VCG, zastupitelé neschválili. Podle Kousalíkové se vyhlášení insolvence a zároveň veřejná nabídka odprodeje pohledávky vzájemně vylučují. Nikdo by potom pohledávku nechtěl koupit, řekla.

Zastupitel KSČM Ivan Hrůza rovněž prosazoval, aby v usnesení bylo, že vedení radnice prošetří, kdo a zda způsobil případné škody, a chtít po něm jejich náhradu. Starostka Kousalíková to odmítla a označila za politickou proklamaci, navíc pokud škoda vznikla, bude uplatňována podle zákona, řekla. Hrůzův návrh nebyl přijat.

Chalupa: Žádná škoda

Radnici dluhopisy zbyly po společnosti Key Investments, na kterou byl vypsán konkurz. Bývalý starosta Prahy 6 a exministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS), za jehož starostování radnice peníze do Key Investements vložila, pak odmítl, že by radnice utrpěla finanční škodu. Do Key Investement postupně vložila 430 milionů korun. „Z toho 367 747 máme fyzicky zpátky na našem účtu,“ uvedl.

Praha 6 je držitelem celkem 1563 kusů dluhopisů v celkové částce 156,3 milionu korun, s jejichž vlastnictvím je spojeno právo na výplatu výnosu ve výši přibližně 10,8 milionu korun. Do Key Investments vložily desítky milionů například i Praha 10, Praha 13 či Sokolov.