Praha opět spouští informační kampaň k akci Milostivé léto. Dlužníci mají další možnost dostat se z exekucí  

Revizoři v pražské MHD

Revizoři v pražské MHD Zdroj: Mlada fronta

Tisíce lidí, kteří se dostali do exekucí kvůli nesplaceným poplatkům, pokutám či nájmům vůči Magistrátu, jeho městským organizacím či městským částem, mají znovu možnost zaplatit mnohem menší dluh díky Milostivému létu II.

Milostivé léto, které se téměř po roce opakuje, má směřovat k pomoci lidem dostat se z exekucí nejen vůči státu, ale i krajům a obcím. 

Dlužníkům stačí zaplatit pouze jistinu dluhu, tedy původní nezaplacenou částku, a poplatek exekutorovi, který je nastaven na 1 815 korun. Naopak už není nutné hradit veškeré sankce, úroky z prodlení, penále a další náklady. Ty budou v rámci Milostivého léta odpuštěny. Exekutorovi stačí zaslat doporučený dopis, ve kterém jej požádáte o vyčíslení dosud nesplacené jistiny a zároveň jej informujete, že využíváte akci Milostivé léto.

„Dluhová spirála bohužel trápí až příliš velké množství českých domácností a ty se v důsledku toho ocitají mimo systém. Milostivé léto je pro ně příležitostí, která jim může znovu otevřít dveře k normálnímu životu. Je to také příležitost pro celou naši společnost, jak vyřešit část problému, který zvyšuje výdaje města na nutné řešení sociálních následků a kvůli odchodu dlužníků do šedé ekonomiky snižuje i rozpočtové příjmy z daní. Praha se proto opět zapojuje do projektu, který může ušetřit veřejné peníze a mnoha lidem změnit život,“ uvedl pražský primátor Zdeněk Hřib. 

V případě Prahy a jeho organizací se dluh nejčastěji týká různých neuhrazených poplatků, nedoplatků za odvoz odpadu, pokut z jízd načerno nebo třeba dluhů vůči dodavateli energií či za nájem v obecním bytě. Jen v rámci Dopravního podniku hl. m. Prahy  bylo při minulé akci Milostivé léto uzavřeno 13 846 případů. Největší zájem byl přitom v posledních 14 dnech akce. Exekuce byla tímto způsobem ukončena u 8 procent lidí z těch, kteří dlužili pražskému dopravnímu podniku, jedná se tak o výrazně vyšší úspěšnost než u jiných dopravních podniků v České republice.

Nová akce Milostivého léta začala ve čtvrtek 1. září 2022 a skončí 30. listopadu 2022. Akce se ovšem vztahuje jen na exekuce zahájené před 28. říjnem 2021.