Praha skončila s Veolií, miliony z vody chce inkasovat sama

Hlavní město chce od společnosti Veolia převzít a provozovat vodní zdroje Káraný a Želivka. Miliony z vodohospodářského systému by tak plynuly přímo do městské kasy. Současné smlouvy mezi Veolií a magistrátem končí v říjnu 2013.

„Správa takto strategické suroviny by měla být pod křídly města, což je zcela v souladu s Bezpečnostní strategií České republiky,“ uvedl náměstek primátora Tomáš Hudeček.

Dodal, že tento krok je prvním zásahem do dříve velmi pevného spojení společnosti Veolia a pražského magistrátu. Metropole převodem desetiny vodohospodářské infrastruktury, kterou pro hlavní město zajišťuje společnost Pražské vodovody a kanalizace vlastněná Veolií, podle Hudečka ušetří ročně až desítky milionů korun. V případě, že by město správu nepřevzalo, muselo by vyhlásit výběrové řízení na nového provozovatele.

Náměstek primátora upřesnil, že nyní má Praha v plánu založit dvě dceřiné společnosti, které příští rok převezmou od Veolie oba vodní zdroje. Záměr již schválila podle místopředsedy představenstva Želivky Radka Lanče představenstva společností. Návrh musí posvětit ještě valné hromady firem, dojít by k tomu mělo zhruba v první polovině října.

„Pražské vodovody a kanalizace vnímají dnešní tiskovou konferenci pana náměstka Hudečka z TOP 09 jako součást politického boje a odmítají být jeho součástí,“ sdělil serveru E15.cz tiskový mluvčí PVK Ondřej Pokorný.

:

Vodní zdroj Želivka v současnosti žádá z o přibližně miliardu korun na modernizaci. Místopředseda Lanč připustil, že by mohla mít akce vliv na cenu vodného a stočného. Řešit, o kolik se pražská voda zdraží, je ale podle něj ještě předčasné.

Francouzské Veolii společnost Pražské vodovody a kanalizace loni vydělala 388 milionů korun. Od roku 2002 firmě služba, kterou zajišťuje pro hlavní město, vynesla čistý zisk více než 4,7 miliardy korun.