Přebytek zahraničního obchodu se v srpnu ztenčil, vývoz aut slábne

Výroba Škody Fabia

Výroba Škody Fabia Zdroj: Škoda Auto

Přebytek zahraničního obchodu ČR v srpnu meziročně klesl o 2,6 miliardy na 2,3 miliardy korun. Bilanci negativně ovlivnil obchod s ostatními dopravními prostředky a prohloubení schodku v obchodu s ropou a zemním plynem. Vyplývá to z předběžných výsledků, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Export v srpnu stoupl v meziročním srovnání o 4,4 procenta na 288,5 miliardy korun. Dovoz posílil o 5,5 procenta na 286,2 miliardy korun.

Negativní vliv na srpnovou bilanci měl zejména obchod s ostatními dopravními prostředky, jako jsou například lodě, letadla, motocykly či jízdní kola. Meziroční pokles o 3,7 miliardy korun znamenal, že se obchodní bilance z přebytku propadla do schodku.

„Dovoz si udržuje náskok před vývozem nejen vlivem dražších vstupů včetně ropy ale také rostoucího objemu dovozu zboží a investic. Domácí ekonomika je pro náš export o spotřebu příliš malá. Bez zahraničních trhů se neobejdeme,“ uvedla k výsledkům hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. 

Svou daň na tuzemském vývozu si vybrala nejistota okolo brexitu. Export do Británie v srpnu klesl téměř o desetinu. Zahraniční obchod negativně ovlivňuje i klesající poptávka po autech v západní Evropě. 

„Británie je jediným z klíčových obchodních partnerů ČR, na jehož území jsme letos od ledna od srpna vyvezli meziročně citelně nižší objem zboží. K poklesu došlo ještě ve vývozu na Slovensko, avšak tam se nejedná o tak znatelný propad,“ dodal Kovanda.

V srpnu se také prohloubil schodek bilance s ropou a zemním plynem, a to o 3,3 miliardy korun. Přebytek bilance motorových vozidel se meziročně snížil o 1,9 miliardy korun.

Naopak pozitivně ovlivnil údaje hlavně obchod s počítači, elektronikou a optickými přístroji. Jeho bilance se meziročně zlepšila o 6,9 miliardy korun.

„Očekáváme, že celková bilance zahraničního obchodu tento rok dosáhne 120 miliard korun. V roce následujícím by měla dále poklesnout na 80 miliard, kvůli slábnoucí zahraniční poptávce a silnější koruně,“ doplnila Horská.

„Je to důsledek plnění tuzemských skladů zahraničními firmami. Uvedené toky nesouvisejí přímo s výkonem tuzemského průmyslu, ale provozování skladů a související doprava přispívají k tvorbě přidané hodnoty české ekonomiky. Nová čísla jen potvrzují skutečnost, že se Česko stává logistickým centrem střední Evropy,“ uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Zahraniční obchod Česka se státy Evropské unie skončil v srpnu v přebytku 49,1 miliardy korun, meziročně tak byl o 3,9 miliardy vyšší. Schodek obchodu se státy mimo unii se se zvětšil o 6,5 miliardy na 45,7 miliardy korun.

Za prvních osm měsíců letošního roku je bilance obchodu s cizinou v přebytku 101,1 miliardy korun. To představuje meziroční pokles o 27 miliard. Dovoz rostl rychleji (o 3,4 procenta) než vývoz (o 2,1 procenta).