Průmyslová výroba v Česku výrazně zpomalila, pokles zaznamenalo i stavebnictví

ČSÚ

ČSÚ Zdroj: profimedia.cz

Nezaměstnanost v Česku v září klesla o desetinu bodu na tři procenta. Počet lidí bez práce byl podle Úřadu práce ČR nejnižší od září 1996 a nabídka volných míst ji soustavně převyšuje. Analytici upozorňují, že nezaměstnanost má jen velmi omezený prostor pro další pokles a brzdí růst ekonomiky. Slabší data z domácí ekonomiky zveřejnil Český statistický úřad, podle kterého v srpnu meziročně zpomalil růst průmyslové výroby, stavební výroby i maloobchodních tržeb. Ekonomové zpomalení průmyslu připisují celozávodním dovoleným a zpomalení tržeb vysvětlují mimo jiné tím, že lidé začínají spořit na horší časy.

Nezaměstnaných bylo v září 224 331 lidí a úřady práce jim nabízely více než 316 tisíc pracovních pozic. Loni v září shánělo práci o 60 584 lidí více a nezaměstnanost činila 3,8 procenta. "V uplynulém měsíci došlo k dalšímu oživení pracovního trhu. Skončily dovolené a firmy opět rozjely naplno výrobu. Nadále pokračují sezonní práce a zároveň ještě doznívá turistická sezona," uvedl úřad práce. Podle generální ředitelky úřadu Kateřiny Sadílkové by v následujících měsících mohla nezaměstnanost ještě mírně klesnout, nebo stagnovat.

Podle ekonomů v následujících měsících sice ještě existuje prostor pro mírný pokles počtu nezaměstnaných, a to kvůli sezonním pracím, tento prostor je však velmi omezený. Firmy tak budou nuceny rozšiřovat kapacity zejména investicemi do výroby, protože nedostatek pracovníků je již brzdou ekonomického růstu. Hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek předpokládá, že sezonní faktory stlačí podíl nezaměstnaných v říjnu a listopadu o desetinu procentního bodu, v prosinci ale stoupne na 3,2 až 3,3 procenta. Podle analytika ČSOB Petra Dufka je situace na pracovním trhu napjatá. "Firmy, které hledají zaměstnance, je už zřejmě na úřadech práce nenajdou. Nezaměstnanost v dalších dvou měsících sice mírně poklesne, avšak napětí na trhu práce nikoliv," uvedl.

V evidenci úřadů práce byli v září nejčastěji uchazeči o zaměstnání s nízkou kvalifikací, se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním, s výučním listem či středním vzděláním s maturitou. Zaměstnavatelé měli zájem především o technické profese nejen na dělnických, ale i vyšších pozicích. Co se týče regionů, nejnižší míru nezaměstnanosti má nadále Pardubický kraj s 1,9 procenta, nejvyšší je v Moravskoslezském kraji s 4,6 procenta.

Sadu ekonomických dat dnes zveřejnil také Český statistický úřad. Průmyslová výroba v Česku podle nich v srpnu výrazně zpomalila meziroční růst na 1,9 procenta z červencových 10,3 procenta. O šest procent klesla výroba aut, snížila se rovněž produkce v chemickém a farmaceutickém průmyslu. Dařilo se naopak výrobě počítačů a elektrických zařízení. Analytici ale upozornili, že za výrazným srpnovým zpomalením růstu jsou celozávodní dovolené ve velkých podnicích. Nicméně průmyslová aktivita bude podle nich vzhledem k chybějící pracovní síle a strmě rostoucím mzdovým nákladům v dalších měsících zpomalovat.

Zpomalení růstu zaznamenalo v srpnu i stavebnictví, které stouplo meziročně o 11,9 procenta po červencových 15,8 procenta. Příznivě se na růstu podílí inženýrské a pozemní stavitelství, problémem je naopak klesající počet bytů, které se začínají stavět, shodli se analytici. Prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václav Matyáš hodnotí výsledky pozitivně, jde podle něj o trend, který pokračuje od začátku roku. "Minimálně do konce letošního roku, vzhledem k investiční aktivitě veřejných i privátních investorů, příznivému počasí a naplněných zásobníků práce, zůstáváme optimisty," uvedl.

Růst v srpnu zpomalily také tržby obchodníků. Maloobchodní tržby bez prodejů aut v srpnu meziročně stouply o 4,2 procenta z červencových 5,6 procenta. Nejrychleji opět rostly tržby internetových obchodů a zásilkových služeb. Podle ekonomů porostou tržby obchodů meziročním tempem kolem pěti procent i v dalších měsících. Zpomalení přijde až v příštím roce. Lidé již začínají spořit na horší časy, proto i růst maloobchodních tržeb začne podle ekonomů pomalu klesat.

Koruna na dnešní ekonomická data podle ekonoma Patria Finance Tomáše Vlka nehledí. Od rána posílila vůči euru o tři haléře na 25,75 korun za euro.