Předpis je předpis: stát dá za tisk lístků miliony navíc

Volby, urna

Volby, urna

Je či není to plýtvání státními penězi? Ministerstvo vnitra tvrdí, že ne. Záležitost se týká tisku volebních lístků pro druhé kolo prezidentských voleb, kdy se nechaly vytisknout sady znovu všech devíti kandidátů, přestože vybírat se bude pouze ze dvou finalistů. Opatření ministerstva vyjde veřejné finance dle propočtu E15.cz na téměř deset milionů korun navíc.

„Pro druhé kolo prezidentských voleb se nechalo vytisknout 10,5 milionu sad volebních lístků. Každá sada obsahuje volební lístky všech devíti kandidátů,“ uvedl na dotaz E15.cz mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Současně vysvětlil, proč se tiskne opět všech devět jmen z : „Pokud totiž kandidát, který postoupil do druhého kola volby prezidenta, přestane být volitelný, nebo se práva kandidovat vzdá, postupuje do druhého kola volby kandidát, který v prvním kole získal další nejvyšší počet platných hlasů voličů.“

Předpis je předpis

Potud správně, tento argument se opírá o volební zákon. Ale je možné, aby postupně odstupovali všichni kandidáti a dostalo se až na v prvním kole poslední dvojici Přemysl Sobotka a Jana Bobošíková?

„Teoreticky se může stát, že by nakonec mohli kandidovat dva kandidáti, kteří získali v prvním kole nejmenší počet hlasů. Termín konání druhého kola je dán, k posunu dojít nemůže, takže to je právě také důvod, proč se opět tiskne celá sada hlasovacích lístků,“ vysvětlil E15.cz Řepka.

Podle mluvčího ministerstva vnitra tisk a distribuce hlasovacích lístků pro obě kola přišla stát na 25 milionů korun. Druhé kolo vyjde tedy na 12,5 milionu. Službu (tisk) zajišťovala břeclavská tiskárna Moraviapress.

Tisk a distribuce sady jednoho jména prezidentského kandidáta tak stojí zhruba 1,38 milionu korun. Pokud by se vytiskla jen jména dvou finalistů – Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga, stát by ušetřil téměř deset milionů korun.

Připusťme ještě snad reálnou možnost, že by odstoupit mohli dva kandidáti, pak by bylo třeba vytisknout sady s prvními čtyřmi jmény. Pokud by se tak stalo, uspořilo by se asi 6,9 milionu z veřejných peněz.

Ke druhému kolu volby prezidenta čtěte: