Prezident Zeman se podle lékařského konzilia nemůže naplno věnovat práci

Ředitel ÚVN Miroslav Zavoral a lékař Tomáš Zima opouští konzilium.

Ředitel ÚVN Miroslav Zavoral a lékař Tomáš Zima opouští konzilium. Zdroj: Aktu.cz

Zdravotní stav prezidenta Miloše Zeman podle lékařského konzilia i nadále vyžaduje hospitalizaci, prezident se nemůže naplno věnovat pracovním povinnostem. Určit prognózu vývoje prezidentova zdravotního stavu je obtížné, bude záviset na vývoji onemocnění, které je samo "obtížně léčebně ovlivnitelné". Nezbytná je také spolupráce pacienta. Na dnešním jednání se na tom shodlo lékařské konzilium, novinářům to po jednání řekl jeho vedoucí, končící rektor Karlovy univerzity a lékař Tomáš Zima.

Členové konzilia se podle Zimy seznámili během října se zdravotnickou dokumentací prezidenta Zemana a měli možnost jej také vyšetřit. Dnes se shodli na tom, že prezidentovi je poskytována špičková péče, souhlasili i s diagnózami a terapeutickými postupy.

"Prezidentům stav i nadále vyžaduje hospitalizační péči a v tento moment mu neumožňuje věnovat se naplno pracovním povinnostem," řekl Zima. "Stanovit prognózu dalšího vývoje zdravotního stavu je i nadále velmi obtížné, charakter i manifestace základního onemocnění jsou jistě velmi závažné. Upřesňování prognózy bude záviset na vývoji onemocnění, které je samo obtížně léčebně ovlivnitelné. Nezbytná je aktivní spolupráce pacienta," dodal.

Zeman se v Ústřední vojenské nemocnici léčí od 10. října, hospitalizován byl kvůli celkovému zhoršení zdravotního stavu souvisejícímu s jeho chronickým onemocněním. Jeho stav se zlepšil, ve čtvrtek byl přeložen z jednotky intenzivní péče na standardní oddělení.

Video placeholde
Přebírání pravomocí prezidenta a pravidla voleb • Videohub