Propad cen průmyslových výrobců se zastavil. Zemědělství dál klesá

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: David Vagaday

Ceny průmyslových výrobců se v srpnu meziročně nezměnily. Ceny v zemědělství se snížily o procento, naopak ve stavebnictví a službách ceny stouply, informoval Český statistický úřad. Proti červenci klesly ceny zemědělských výrobců o 2,5 procenta, ceny průmyslových výrobců stagnovaly a ceny stavebních prací a tržních služeb shodně vzrostly o desetinu procenta.

Ceny průmyslových výrobců meziročně klesaly od počátku roku do července. V srpnu se trend zastavil. Ve srovnání s loňským srpnem se nejvýrazněji snížily ceny elektřiny, plynu a páry a také těžby a dobývání. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku byly nižší o půl procenta. O 4,9 procenta meziročně vzrostly ceny dopravních prostředků, o 4,3 procenta dřeva, papíru a tisku. Při hodnocení hlavních průmyslových skupin se meziročně snížily pouze ceny energií, a to o 5,3 procenta.

Výrobní ceny vyjadřují, jak velký je tlak na růst inflace na začátku výrobního řetězce, tedy například v továrnách nebo v zemědělství. Vývoj na této úrovni se zpravidla zanedlouho projeví v cenách pro spotřebitele.

Ceny v zemědělství v srpnu zpomalily meziroční pokles na procento, v červenci pokles činil 3,2 procenta. V rostlinné výrobě se snížily ceny o 8,1 procenta, v živočišné vzrostly o 6,7 procenta v důsledku zvýšení cen mléka o 13,6 procenta.

Proti loňskému srpnu ceny stavebních prací vzrostly. Podle odhadů se zvýšily o půl procenta, stejně jako v předchozích třech měsících. Ceny tržních služeb v podnikatelské sféře zrychlily růst na 1,4 procenta stejně jako v červenci.

Indexy cen průmyslových výrobců - mezinárodní porovnáníIndexy cen průmyslových výrobců - mezinárodní porovnání | CSU, Eurostat