Radikálové zakončli pochod Břeclaví u domu, kde žijí Romové

Protestní pochod v Břeclavi

Protestní pochod v Břeclavi Zdroj: ctk

Radikální křídlo demonstrace ukončilo v Břeclavi protestní pochod u domu, kde žije dvanáct romských rodin. Protestu za zbitého chlapce se účastnilo asi 2000 lidí, mezi nimi i extremisté. Nesli protiromské transparenty a skandovali protiromská hesla. Na akci dohlížely stovky policistů. Chlapec byl minulou neděli přepaden a vážně zraněn, podle jeho matky byli útočníci Romové.

Demonstranti nesli transparenty s nápisy „Radnice spí, cikán vraždí“ či „Zastavme cikánský teror“, ozývaly se výkřiky „Cikáni do práce!“ a další protiromská hesla. K lidem promluvila i matka zmláceného chlapce, jehož případ posloužil jako záminka k demonstraci.

Demonstrace v BřeclaviDemonstrace v Břeclavi | ctk

Demonstrace v Břeclavi

Demonstrace v BřeclaviDemonstrace v Břeclavi | ctk

Policie ještě před začátkem pochodu vjela s dodávkou mezi demonstranty, aby zjistila totožnost muže, který prý měl u sebe nůž. Tato událost vzbudila u účastníků vlnu nevole a nadávek.

Střed města byl již ráno téměř vylidněný, v ulicích, na příjezdových trasách a hlavním železničním nádraží už před demonstrací hlídkovali policisté. Ředitel jihomoravské policie Tomáš Kužel jich do města přivolal několik stovek. Do Břeclavi dorazili policisté nejen z jižní Moravy, ale i z dalších regionů. Kužel zdůraznil, že pátrání po pachatelích, kteří hocha brutálně zbili, pokračuje, podrobnosti ale neuvedl.

Na místě byl také jihomoravský hejtman Michal Hašek. Ten uvedl, že pevně věří, že se Břeclavští při pochodu nenechají strhnout k protiromským projevům.

Pochod pořádalo radikální uskupení Dělnická mládež, které na něj pozvalo také předsedu Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáše Vandase. Vandas dorazil kolem poledne. Řekl, že ostře odsuzuje útok na chlapce. Podle něj by policie měla vyvinout maximální úsilí, aby byli pachatelé dopadeni a potrestáni.