Radní Prahy mají plán pro byty v Písnici na metru D. Má je koupit Libuš

ČEZ prodává přibližně 800 bytů v Písnici.

ČEZ prodává přibližně 800 bytů v Písnici. Zdroj: Robert Klejch

Přibližně 400 lidí vyjádřilo v Písnici nesouhlas s prodejem bytů, který plánuje ČEZ.
Přibližně 400 lidí vyjádřilo v Písnici nesouhlas s prodejem bytů, který plánuje ČEZ.
Jiří Kamín se obává, že mu bude byt nabídnut ke koupi za přemrštěnou cenu.
Přibližně 400 lidí vyjádřilo v Písnici nesouhlas s prodejem bytů, který plánuje ČEZ.
Vizualizace stanice metra D Písnice
7
Fotogalerie

Pražští radní dnes doporučili a zároveň vyzvali radnici v Libuši, aby se zapojila do dražby bytů v Písnici, které prodává firma ČEZ. Na koupi jí magistrát peníze půjčí. Uvedl to radní Radek Lacko (ANO). Záměr musí ještě ve čtvrtek projednat pražští zastupitelé.

ČEZ chce prodat přes 700 bytů jako celek za nejvyšší nabídnutou cenu. Nájemníci proti tomuto postupu protestují. Starosta Libuše Jiří Koubek (TOP 09) nepovažuje návrh pražské rady za adekvátní.

„Usnesení rady je, že doporučujeme městské části Libuš, aby se v rámci svých kompetencí zúčastnila dražby. My, jako hlavní město jsme připraveni poskytnout radnici 20letou bezúročnou půjčku. Radnici proto vyzýváme, aby se do dražby zapojila,“ řekl Lacko. Podle něho se radnice mají starat o bytové fondy, které jsou jim svěřeny. Právě pravomoc nakládat s byty Libuš opravňuje k tomu, aby se do aukce mohla zapojit.

„Návrh od vás slyším poprvé, nikdo z města mi nic neřekl a neinformoval mě. Jak to takto slyším na takzvaně první dobrou, tak mi připadá řešení, kdy si radnice s rozpočtem 40 milionů a několika úředníky vezme půjčku více než jednu miliardu, za neadekvátní,“ řekl Koubek. Podle něj by bylo řešením to, kdyby byty i s pozemky koupila Praha a následně pozemky převedla do správy radnice. „To si dovedu představit,“ řekl.

Praha v uplynulých týdnech pracovala rovněž s variantou, aby polostátní firma prodej zastavila a změnila způsob prodeje. ČEZ to však odmítá.

Soubor panelových domů s celkem 36 vchody tvoří větší část sídliště položeného nedaleko budoucí stanice metra D Písnice. Celková podlahová plocha bytů je 54 098 metrů čtverečních a plocha pozemků měří v součtu 73 885 metrů čtverečních. Součástí je rovněž dvacítka nebytových prostorů. Panelové domy byly postaveny v letech 1987 až 1990 a jsou po částečné rekonstrukci.

Byty prodává ČEZ ve veřejné soutěži, do které se mohou zájemci hlásit do letošního 2. prosince. V podmínkách je podle dokumentu, který měli projednat pražští radní, že nový majitel musí byty v budoucnu nabídnout nájemcům k odkupu a nezvyšovat nájemné.