Obyvatelé Písnice proti miliardářům. Chtějí si od ČEZ koupit sídliště sami

ČEZ prodává přibližně 800 bytů v Písnici.

ČEZ prodává přibližně 800 bytů v Písnici. Zdroj: Robert Klejch

Byty v Písnici v budoucnosti zhodnotí metro D
Jiří Kamín se obává, že mu bude byt nabídnut ke koupi za přemrštěnou cenu.
Přibližně 400 lidí vyjádřilo v Písnici nesouhlas s prodejem bytů, který plánuje ČEZ.
Přibližně 400 lidí vyjádřilo v Písnici nesouhlas s prodejem bytů, který plánuje ČEZ.
Přibližně 400 lidí vyjádřilo v Písnici nesouhlas s prodejem bytů, který plánuje ČEZ.
12
Fotogalerie

Do tendru energetického kolosu ČEZ na prodej sídliště v Praze-Písnici hodlají promluvit jeho vlastní obyvatelé. S pomocí velké advokátní kanceláře Vilímková Dudák and Partners již nájemníci začali jednat o bankovním financování odkupu. Obávají se však, že nestihnou konečný termín soutěže 2. prosince. Napsali proto ministrovi financí Andrejovi Babišovi, aby u polostátního ČEZu zařídil prodloužení tendru do konce května 2017.

„Obyvatelé by se veřejné soutěže chtěli zúčastnit, ale stávající podmínky veřejné soutěže účast obyvatel fakticky neumožňují,“ stojí v dopisu, který advokát Petr Novotný z Vilímková Dudák & Partners poslal ministrovi financí. Vyřídit bankovní úvěr podle právníků zabere čtyři až pět měsíců. Navíc musí vytvořit družstvo nebo jinou podobnou strukturu.    

„Ministerstvo financí dosud takový dopis neobdrželo, v tuto chvíli se tedy k němu nemůžeme vyjádřit,“ sdělil Jakub Vintrlík z tiskové oddělení Babišova úřadu. 

Tendr na prodej sídliště, které ČEZ zdědil ještě z dob socialismu, vzbudil rozruch mezi investičními dravci. Zájem o ojediněle velké portfolio bytů na trhu má skupina CPI realitního magnáta Radovana Vítka, stejně jako Pražská správa nemovitostí Václava Skaly. Kolem krouží i uhlobaron Pavel Tykač. Do hry hodlá promluvit s případným investorem v zádech rovněž developerská společnost Satpo. Skupina KKCG Karla Komárka sice účast v tendru zvažovala, ale nakonec se rozhodla se neúčastnit.

Velká jména láká mimo jiné plánované metro D. To bude v Písnici končit a tamní reality dobře zhodnotí. Proti prodeji do rukou privátních investorů ale místní vehementně prostestují.

„Koupě bytů jejich dlouholetými nájemníky je nepochybně tím nejvhodnějším a nejlogičtějším situace v Písnici. Kauza se dotýká více než 750 rodin, mezi nimiž jsou děti a senioři,“ uvádí list advokátů obyvatel adresovaný Babišovi.

Kořeny sváru mezi ČEZem a obyvateli sídliště sahají do roku 2003. Tehdy energetici nabídli místním byty ke koupi. Pak ale dostali nevyžádanou nabídku od soukromého investora. ČEZ prodej nájemníkům zastavil. Ti se bránili u soudů, ale nakonec prohráli.