Rakušan se stal novým předsedou Starostů. Chce volební právo pro šestnáctileté

Vít Rakušan se jako nový místopředseda hnutí STAN chystá sejít se zástupci ostatních stran, včetně premiéra Andreje Babiše (13. 4. 2019)

Vít Rakušan se jako nový místopředseda hnutí STAN chystá sejít se zástupci ostatních stran, včetně premiéra Andreje Babiše (13. 4. 2019) Zdroj: Blesk

Nový předseda hnutí STAN Vít Rakušan (13. 4. 2019)
Vít Rakušan a Petr Gazdík. Nový a starý předseda hnutí STAN. (13. 4. 2019)
Vedoucí duo STAN. Předsedovi Vitu Rakušanovi bude krýt záda v čele hnutí Jan Farský (13. 4. 2019)
Rakušan byl jediným kandidátem na předsedu, nahradil ve funkci Petra Gazdíka. Foto ze sněmu z 13.4.2019
Bývalý předseda STAN Petr Gazdík objímá nástupce Rakušana
15
Fotogalerie

Novým předsedou Starostů a nezávislých se stal podle očekávání poslanec Vít Rakušan. Nahradil tak dosavadního šéfa hnutí Petra Gazdíka, který se rozhodl odejít po deseti letech z čela strany. Rakušan neměl na celostátním sněmu STAN v Praze protikandidáta, hlasovalo pro něj 139 ze 148 přítomných delegátů. Prvním místopředsedou se stal šéf poslanců Jan Farský. Gazdík zůstal řadovým místopředsedou hnutí.

Starostové mohou být podle Rakušana součástí příští vlády. „Starostové a nezávislí si musí říct o vládní zodpovědnost. Musíme usilovat o to, abychom byli příští vládní silou a abychom byli součástí silné demokratické vlády,“ řekl nový předseda strany, pro kterého hlasovalo 93 procent delegátů. „Současná vláda není nebezpečím jen pro demokracii této republiky, ale i pro prosperitu této země. Nefunguje řízení státu jako firmy," zkritizoval Rakušan vládní koalici ANO a ČSSD.

Starostové ale musí podle Rakušana uspět nejen ve volbách do sněmovny, ale také ve volbách evropských a krajských. Hnutí navíc v sobotu uspělo v senátních volbách na Praze 9, kde se novým senátorem stal kandidát STAN David Smoljak. Starostové tak mají od nynějška nejpočetnější senátní klub, mají totiž o jednoho člena víc než klub ODS. Občanští demokraté ale mají v současnosti předsedu Senátu, kterým je Jaroslav Kubera (ODS).

„Doufám, že se nám podaří jeden reparát. A to, že si zvolíme nového předsedu Senátu," řekl Rakušan s tím, že by změnu ve vedení horní komory chtěl až po řádných volbách do Senátu, které proběhnou příští rok. 

Rakušan zcela nevyloučil případnou spolupráci s dalšími stranami, k čemuž je na sněmu vyzvali zástupci ODS, TOP 09 a Pirátů. „Můžeme být podvozkem pro nějaký širší projekt. Chci ale vybudovat silné hnutí, který nemá strach ze samostatné existence," řekl nový předseda Starostů. Rakušan je zároveň starostou Kolína, před delegáty nicméně řekl, že se mandátu vzdá, aby se mohl soustředit na vedení hnutí.

Za své priority označil Rakušan vzdělání a školství, digitalizaci státní správy i na nejnižší úrovni, podporu životního prostředí a boj proti suchu nebo reformu sociálního systému. „Sociální dávky chceme nahradit sociálními pobídkami," navrhl Rakušan. 

Právo volit by měli mít i šestnáctiletí, navrhuje Rakušan

Starostové a nezávislí chtějí prosadit volební právo pro šestnáctileté občany. V první fázi by se to mělo týkat jen komunálních voleb, navrhl nový předseda STAN Vít Rakušan na tiskové konferenci. Pro návrh začali již poslanci hnutí shánět podporu ve sněmovně. „Při interních diskuzích ve sněmovně vyplynulo, že zástupci nejrůznějších politických sil tento nápad a priori neodmítají. Tady bude záležet na tom, jak se to podaří vyjednat, ale myslím si, že to není odsouzeno k zániku,“ odmítá pochyby Rakušan.

Snížení věkové hranice by zprvu mělo platit pouze pro komunální volby. „Do budoucna by to mohlo platit pro všechny typy voleb, ale my stejně jako v Rakousku nebo Estonsku chceme začít komunálními volbami," uvedl Rakušan.

Podle Rakušana je mezi mladými o volby zájem. „Jsme přesvědčeni, že mladá generace je mnohokrát mediálně zdatnější, lépe se orientuje v té záplavě informací, která se na nás valí, a dokážou poznat, která informace je nosná a která není,“ řekl Rakušan. „Když se debatuje o snížení trestněprávní odpovědnosti, nevidíme jediný důvod, proč bychom jim nedali i důvěru, aby mohli ve volbách spoluovlivňovat, jak bude vypadat stát, ve kterém žijí,“ dodal.

Nové vedení bude v čele Starostů příští dva roky. Prvním místopředsedou se stal poslanec Jan Farský. Řadovými místopředsedy se stali dosavadní lídr hnutí Petr Gazdík, poslankyně Věra Kovářová a kandidát do eurovoleb Radim Sršeň. Členem širšího předsednictva se stal také europoslanec Stanislav Polčák.

Na Rakušanovu adresu se již sbíhají gratulace. „Blahopřeji Vítu Rakušanovi ke zvolení předsedou STAN. Není to žádný rychlovýrobek PR agentury. Má za sebou bohaté zkušenosti z komunální a krajské politiky i z práce ze sněmovny. Bude to dobrý předseda," uvedl poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Novému předsedovi gratuloval také šéf Pirátů Ivan Bartoš. „Blahopřeji novému předsedovi STAN Vítu Rakušanovi ke zvolení. Věřím v další rozvoj spolupráce na všech úrovních a hlavně dobrou a užitečnou politiku pro naši zemi," řekl Bartoš. 

Gratulaci také poslali předsedové ODS a ČSSD. „Blahopřeji Vítu Rakušanovi i Janu Farskému ke zvolení a přeji jim i hnutí STAN hodně úspěchů," uvedl například místopředseda vlády Jan Hamáček (ČSSD).