Jsme podceňovaná, nenapádná strana. Ale můžeme překreslit politickou mapu, říká končící Gazdík

Petra Gazdík končí na postu předsedy STAN.

Petra Gazdík končí na postu předsedy STAN. Zdroj: Michal Protivansky/CNC / Paparazzi

Petra Gazdík končí na postu předsedy STAN.
Poslanec Vít Rakušan, v pozadí končící předseda STAN a poslanec Petr Gazdík.
3
Fotogalerie

Nejmenší sněmovní strana Starostové a nezávislí volí v sobotu nové vedení. Dosavadní předseda Petr Gazdík se rozhodl svůj mandát neobhajovat. Více než stopadesát delegátů vyzval k jednotě, společnému postoji k důležitým otázkám a prosazování priorit. „Musíme být centralistické hnutí, jinak budeme jen profesním sdružením starostů,“ řekl Gazdík ve svém projevu. V čele hnutí ho zřejmě nahradí dosavadní první místopředseda Vít Rakušan.

„Jsme nejpodceňovanější stranou, jsme nenápadná strana. Ale máme na to a této zemi můžeme prospět,“ řekl Gazdík, který vyzdvihl silný senátorský klub Starostů. „Přestože jsme ve  sněmovně nejmenší strana, náš senátní klub nedovolí, aby se naše země posunula na východ, aby se naše republika ohnula,“ řekl. Gazdík stojí v čele STAN od roku 2009.

Přestože se blíží volby do Evropských voleb, Starostové vyhlížejí především krajské volby, které se konají za rok. „V těchto krajských volbách můžeme být úspěšní. Můžeme překleslit politickou mapu,“ věří si Gazdík. „Čas STAN totiž přijde. Těm marketingovým projektům nebudou občané věřit věčně, oni budou chtít odborníky a to jsme my Starostové,“ řekl v narážce na vládní hnutí ANO.

Podla Gazdíka se musí strana soustředit jen na ty důležité otázky, hnutí také musí být více jednotné. „Náš poslanecký klub má jen šest členů. Musíme se soustředit na důležité věci a ten balast vynechat,“ řekl Gazdík delegátům. „Senátorský klub, jakkoli je heterogenní, se musí více hlásit ke značce STAN. Ne marketingově, ale hodnotově,“ dodal s tím, že za priority považuje boj proti centralismu, podpora vzdělání, právního státu a životní prostředí.

Mandát vedení Starostů měl původně skončit až v roce 2020, celostátní výbor STAN ale na Gazdíkův návrh v polovině prosince rozhodl, že už letošní sněm bude volební. Gazdík již dříve řekl, že hnutí, které založil, potřebuje nový impulz. Zatím jediný známý kandidát na post předsedy hnutí je současný první místopředseda, starosta Kolína a poslanec Vít Rakušan. „Mám ambici přivést Starosty i do vlády, odkud půjdou prosazovat naše ideje snáz,“ uvedl Rakušan ve stranických novinách.