Rekonstrukce Šlechtovky se zdrží o několik měsíců. Památkáři zkoumají nové nálezy

Oprava horní terasy Šlechtovky

Oprava horní terasy Šlechtovky Zdroj: Michal Tomeš, E15

Restaurované prvky ve Šlechtovce
Strop hlavní místnosti restaurace
Zpevnění stropu vnějšího prstence budovy
Šlechtovka
Ozdobná grotta vytvořená z mušlí a křišťálu
14
Fotogalerie

Šlechtova restaurace v pražské Stromovce pomalu získává zapomenuté honosné rysy. Stavba jako taková je opravená a nyní na ní pracují restaurátoři a dělníci dávají budově novou fasádu. Během rekonstrukce však došlo k několika novým nálezům, ke kterým se musí vyjádřit památkáři. To zřejmě stavbu, která se měla otevřít příští léto, zdrží o několik měsíců.

Restaurátoři objevili historicky cenné relikty v hlavním sále Šlechtovy restaurace i v tzv. grottě, což je umělá krápníková jeskyně, ve které vyroste zdobená kašna. Tyto nálezy je třeba podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) konzultovat s památkáři, kteří mají na rozhodnutí třicet dnů. „Jsou tam různé restaurátorské postupy a to má dopad samozřejmě nejen na termíny, ale i na plánování oprav,“ řekl Jan Munzar, jednatel společnosti Pracom, která rekontrukci zajišťuje.

Prostory restaurace se měly otevřít veřejnosti v létě příštího roku, ale nakonec se dokončení pozdrží o měsíce. „Limituje nás také byrokratická stránka věci, že když se všechny tyto změny v plánu nevyřídí, tak ty jednotlivé práce nemůžeme realizovat a nemůžeme pokračovat,“ dodal Munzar. Rekonstrukce by podle magistrátu měla vyjít na sto milionů korun, Munzar nevyloučil, že práce spolknou i více než 120 milionů.

Redaktoři deníku E15 prošli veřejnosti nepřístupnou Šlechtovu restauraci. Podívejte se na unikátní fotogalerii:

Rekonstrukce Šlechtovy restaurace začala před rokem a kdysi zchátralý objekt, kterému neprospělo několik požárů a povodně, ožívá. Budova má rekonstruovanou střechu a a jsou již patrné nové fasády, zejména ve druhém patře. V hlavním sále budou zřejmě oproti předpokladům obnoveny všechny stropní malby a v budoucnu má sloužit i pro svatby a další akce. V budově bude jinak restaurace a kavárna.

Velkou atrakcí má být barokní grotta, kde bude vysoká pískovcová kašna. Tu obklopí zdobená klenba ze 17. století, jejíž zbytky se dochovaly dodnes a restaurátoři chtějí zdobení obnovit. Nyní hledají náhradu za chráněné schránky mušlí, které jsou součástí dochovalého zdobení stropu. „Ještě to nemáme schválené od památkářů, ale asi budeme muset část odlít,“ řekla restaurátorka Jitka Dvořáková, podle které budou třeba čtyři tisíce kopií.

K historickému objektu přibudou i moderní přístavky, které mají sloužit jako kuchyně a zázemí. Do druhého patra věží také povede vnější výtah. „Několik generací čekalo na obnovu této významné historické památky a konečně je rekonstrukce skutečností. Pevně věřím, že příští rok bude Šlechtova restaurace slavnostně znovuotevřena a naváže na svou někdejší slávu,“ uvedl radní pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL).