Renault plánuje nabídnout Česku elektroauta. Pokud vláda zacinká dotacemi

Renault Zoe

Renault Zoe

Rekordní jízda Renaultu Zoe
Renault Kangoo Be Bop 1,5 dCi
Oblíbené rodinné vozy Renault Scénic a Grand Scénic přicházejí na tuzemský trh v nové generaci.
Oblíbené rodinné vozy Renault Scénic a Grand Scénic přicházejí na tuzemský trh v nové generaci.
Jak se točí Renault
18
Fotogalerie

Automobilka Renault zvažuje, že v druhé polovině letošního roku vstoupí na český trh s elektromobily. Mohou za to dotační programy, které český stát na konci minulého roku spustil. Na tiskové konferenci to uvedl generální ředitel Renault ČR Zdeněk Grunt.

Francouzskému výrobci patří čtvrtina evropského trhu s elektromobily. Loni zvýšil prodej elektrických modelů Zoe a Kangoo o 11 procent na 25.648 aut. Podle Grunta se Renault v oblasti elektromobility zaměřuje na trhy, kde jsou nákupy elektrických vozidel subvencované.

"Situace v ČR se jednoznačně mění. Pokud se na konci semestru ukáže, že program podpory je minimálně střednědobý, tak prodej elektromobilů spustíme," uvedl Grunt. Stát loni spustil dotační programy pro nákup ekologických vozidel úřady. Ministerstvo životního prostředí rozdělí 100 milionů Kč na dotacích pro obce a kraje, přičemž nejvyšší podpora je právě pro pořízení elektromobilu. Loni se v Česku prodalo 200 elektromobilů, nejvíce od značek BMW a Nissan.

Na konci příštího roku by se v Česku mohla začít prodávat obnovená sportovní značka Renaultu Alpine. Prodej Alpine začne na vybraných trzích letos, výroba bude zahájena v září. V rámci předobjednávek si zájemci rozebrali 1950 vozů během čtyř dnů. Ta bude ve vybraných 58 prodejních místech různých zemí světa.

Renault chce letos zvýšit tržní podíl ze 4,4 na 4,7 procenta. Dacia by měla růst o desetinu procentního bodu na 4,8 procenta. U této značky se chce importér zaměřit na zkrácení dodacích lhůt ze současných pěti až šesti měsíců. Značka Renault přijde vedle několika modernizací na konci roku s novou generací SUV Koleos a zcela novým pickupem Alaskan.

Renault a Dacia loni na českém trhu zvýšily prodej o 22 procent na 25.392 aut. Dacia prodala 13.069 vozů a Renault 12.323 aut, což je řadí na páté a šesté místo na trhu.

Celosvětově Renault zvýšil prodej o 13 procent na 3,18 milionu vozů Renault a Dacia. V Evropě skupina rostla o 11 procent.