Další Volkswagen? Renaultu hrozí vyšetřování kvůli emisím

Renault Clio

Renault Clio Zdroj: Autorevue.cz

Renault vyzval evropské vlády, aby zvážili znovuzavedení šrotovného
Renault Fluence
Renault Fluence
Renault Captur
Renault Captur
21
Fotogalerie

Francouzskému výrobci automobilů Renault hrozí trestní vyšetřování kvůli nesrovnalostem kolem emisí oxidů dusíku u některých naftových modelů. Francouzský úřad pro ochranu spotřebitelů předal prokuratuře poznatky ohledně podezření, že by Renault mohl manipulovat s testy emisí.

 

"Nyní je na soudech, aby stanovily, jaké budou v souvislosti s tímto podezřením učiněny další kroky," uvedla francouzská vláda.

Ministerstvo průmyslu o předání materiálů prokuratuře informovalo po středečním uzavření pařížské burzy. Dnes se cena akcií Renaultu propadla o více než čtyři procenta, později ale asi polovinu ztrát smazala. Renault v krátkém prohlášení uvedl, že jeho motory vyhovují evropským zákonům.

Předané materiály podle zdroje agentury Reuters obsahují dokumenty, které policie zabavila při raziích na pracovištích Renaultu, dále záznamy rozhovorů s představiteli podniku a výsledky nezávislého testování automobilů Renault.

Předpokládá se, že prokuratura teď posoudí, zda by měla nařídit, aby se vyšetřování případu oficiálně ujal vyšetřující soudce. To pak může vést k soudnímu procesu.

Automobilové emise se loni dostaly do centra pozornosti, když německý koncern Volkswagen přiznal, že do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě nainstaloval software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku.