Revize údajů ČSÚ: Česká ekonomika loni rostla rychleji

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Marek Podhora

Český statistický úřad dokončil revizi údajů o hrubém domácím produktu, kterou provedl mimo jiné kvůli přechodu na novou klasifikaci ekonomických činností Evropské komise. Tuzemská ekonomika tak v loňském roce podle nové metodiky stoupla o 2,7 procenta. Podle údajů před revizí vzrostla jen o 2,3 procenta. V roce 2009 naopak ekonomika klesla podle přepočítaných údajů víc - o 4,7 procenta, dosud úřad uváděl pokles o 4,1 procenta. Na změnách se nejvíc projevilo přesnější započítání šedé ekonomiky.

ČSÚ revidoval údaje o hrubém domácím produktu zpětně až do roku 1995. „Eurostat se domníval, že v České republice byla kromě jiného podhodnocena šedá ekonomika,“ uvedla v rozhovoru pro E15 jeden z motivů revize údajů o HDP předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

Vrchní ředitel sekce národních účtů ČSÚ Jan Heller dnes potvrdil, že 80 procent změn v údajích o tempu růstu HDP tvoří právě tzv. nezjištěná, tedy šedá ekonomika a imputované nájemné. Imputované nájemné je údaj o tom, jaké nájemné by platil člověk ve vlastním domě. Do šedé ekonomiky spadá především prostituce, pašování a prodej drog. Dosud ČSÚ zahrnoval pouze odhady z oblasti prostituce a částečně z pašování tabáku.

„Největší změny se dotkly zahraničního obchodu, nezjištěné ekonomiky, oblasti daní, emisích povolenek a imputovaného nájemného,“ upřesnila Ritschelová. Zároveň dodala, že úpravy mají minimální dopad na vládní dluh a vládní deficit.

Rozpočtový schdoek loni po revizi činil 4,84 procenta HDP, dosud to bylo 4,71 procenta. Vládní dluh na základě všech revizí pak v loňském roce vzrostl jen na 37,55 procenta HDP, dosud to bylo 38,5 procenta.

Podíl nezjištěné ekonomiky, tzv. šedé ekonomiky, se na hrubém domácím produktu zvýšil ve všech letech od roku 1995. Například loni stoupl na 7,3 procenta z 5,8 procenta před revizí.

„Je otázkou, zda vyšší podíl šedé ekonomiky na produktu společnosti je příznivější výsledek. Ministr financí by byl zcela jistě raději, pokud by všechny aktivity v rámci šedé ekonomiky byly zdaněny a přinesly něco do státní pokladny,“ komentovala už dříve pro E15 přesnější promítnutí šedé ekonomiky do údajů o HDP Ritschelová.

Revize růstu HDP Česka

RokPřed revizíPo revizi
20066,8 %7 %
20076,1 %5,7 %
20082,5 %3,1 %
2009- 4,1 %- 4,7 %
20102,3 %2,7 %

Zdroj: ČSÚ

Další mimořádná revize HDP se podle úřadu chystá v roce 2014. Uskuteční se koordinovaně ve všech zemích EU. Důvodem této revize bude změna standardu, který bude reagovat na revizi celosvětové metodické normy.

„Časové řady národních účtů vycházející z této mimořádné revize budou zveřejněny v září 2014,“ uvedl úřad. Změny přitom budou provedeny zpětně do časových řad národních účtů v závislosti na významnosti a dostupnosti dodatečných informací, minimálně však od roku 2010.