Rezervy ČNB v cizích měnách klesají. Rusnok od června jede novou investiční strategii

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: profimedia

Devizové rezervy České národní banky v listopadu klesly o 1,088 miliardy na 123 miliard eur. Meziročně naopak vzrostly o 42,6 miliardy eur. V amerických dolarech byly rezervy vyšší, v korunách za měsíc klesly, ale meziročně stouply.

Devizové rezervy v dolarech stouply za listopad o 1,3 miliardy na 145,7 miliardy dolarů a za rok se zvýšily o 60 miliard dolarů. V korunách rezervy centrální banky koncem listopadu činily 3,136 bilionu korun, což bylo o 50 miliard korun méně než koncem října a o 961,5 miliardy více než koncem loňského listopadu.

Za dobu intervencí, kdy centrální banka od listopadu 2013 do letošního dubna nakupovala eura, vzrostly devizové rezervy téměř čtyřnásobně. Zatímco na konci října 2013 činily téměř 895 miliard korun, koncem letošního dubna dosáhly na 3,355 bilionu korun. Od té doby pozvolna klesají.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok v červnu tohoto roku uvedl, že se centrální banka bude snažit v rámci nové strategie část devizových rezerv investovat tak, aby dosáhla vyšších výnosů. Může tak činit například přesunem části rezerv z méně výnosných eur na dolary nebo nákupem kvalitních dluhopisů.