Vstoupit do eurozóny? Až bude euro za dvacet korun, shodli se Babiš s Rusnokem

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Anna Vacková, E15

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
2
Fotogalerie

Dvacet korun za euro je podle guvernéra České národní banky Jiřího Rusnoka i pravděpodobného příštího českého premiéra Andreje Babiše kurz, při němž by se mohl odehrát vstup země do eurozóny. Oba se na tom shodli na úterní akci Setkání lídrů českého exportu. 

Koruna takového kurzu dosáhne zhruba v polovině příští dekády, dvacka za euro jako vstupenka do eurozóny je tak podle ekonomů spíše snahou, přijetí společné měny co nejvíce oddálit.

Podle Babiše by byla dvacetikoruna za euro adekvátní přístupový kurz. „Přesto vidím v tomto kroku více nevýhod než výhod,“ dodal Babiš. „Kurz dvacet korun je velmi reálná úvaha. Copak bude chtít občanstvo vstupovat do eurozóny za 25 korun za euro,“ souhlasil s Babišem i Rusnok. Přijetí eura je podle něho nicméně striktně politické rozhodnutí.

Uvedený kurz by oproti současnosti znamenal zhruba pětinové posílení koruny. „Podle naší aktuální prognózy by se kurz koruny k euru měl pohybovat kolem hranice 20 zhruba v polovině příští dekády,“ vysvětluje hlavní ekonom Deloitte David Marek.

V tomto volebním období je podle něho nepravděpodobné, že by vznikající vláda rozhodla o přijetí eura. „Pokud by vláda následující byla pro euro a zahájila kroky k jeho přijetí, potom by se to dalo stihnout právě v polovině příštího desetiletí,“ dodává Marek.

Ekonomové očekávají dlouhodobé roční posilování koruny vůči euru o maximálně půldruhého procenta, rychlejší tempo by podle nich neunesli exportéři. „Dvacet korun za euro je podle mého ambiciózní cíl,“ soudí expert Moody's Analytics Tomáš Holinka.

Anketa
Jste pro přijetí eura?
Ano
Ne

Limitem pro sílící korunu bude tempo hospodářského růstu, aby domácí měna oproti euru posilovala, musí česká ekonomika růst rychleji než státy eurozóny.

„Navíc nesmí být v Česku oproti eurozóně dlouhodobě vyšší inflace. Osobně se mně zdá, že úvahy o kursu koruny k euru za 20 mohou být účelově šířené jako argument proti přijetí eura v reálném čase,“ míní hlavní ekonom UniCredit Pavel Sobíšek.