Říjnová inflace zůstala na zářijových 3,4 procenta

peníze, koruny

peníze, koruny Zdroj: profimedia.cz

Říjnová inflace zůstala na stejné úrovni jako v září, tedy na 3,4 procenta. Meziměsíčně ceny po třech měsících poklesu stouply o 0,2 procenta, uvedl Český statistický úřad. Meziroční zvýšení táhlo zdražení potravin a bydlení, naopak zlevnily oděvy a obuv. Analytici odhadovali nižší meziroční růst.

Potraviny jsou stále hlavním motorem, který inflaci pohání. Na jejím růstu se podílí 1,1 procentním bodem, tedy asi z jedné třetiny. Druhou důležitou oblastí je pak doprava, v čele s pohonnými hmotami, jejichž ceny stouply o 7,8 procenta.

„Stále totiž platí, že benzín a nafta jsou velmi drahé, i když nejde o historická maxima jako v předchozích týdnech. Jejich ceny se už nyní ustálily a velmi pozvolna po haléřích klesají,“ uvedl analytik Home Creditu Michal Kozub

V oddíle bydlení a energií podražil hlavně zemní plyn (o 13,2 %), vodné (o 12 %) a stočné (o 10,5 %). Čisté nájemné vzrostlo o meziročně 4,3 procenta, z toho regulované o 10,7 procenta a tržní o 1,5 procenta. Z potravin vzrostly ceny masa o 10,3 procenta, vajec o 40 procent a zeleniny o 16,1 procenta. Meziročně naopak zlevnily oděvy (o 4,1 %) a obuvi (o 1,5 %).

Rychlejší zvyšování cen brzdí slabá spotřebitelská poptávka, která drží ostatní ceny při zemi. Podle Kozuba ale bude mít v dalších měsících vliv nový daňový balíček, který obsahuje i změnu daně z přidané hodnoty. „To opět zahýbe s cenami, respektive udrží inflaci vyšší,“ dodal analytik.