Rozpočet ještě není schválený a vláda už avizuje novelu. Situace na Ukrajině si žádá miliardy

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) během rozhovoru pro Blesk (4. 2. 2022)

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) během rozhovoru pro Blesk (4. 2. 2022) Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) během rozhovoru pro Blesk (4. 2. 2022)
Předseda vlády Petr Fiala (ODS) během rozhovoru pro Blesk (4. 2. 2022)
Vít Rakušan ve volebním štábu Pirátů a STAN
Ministr vnitra Vít Rakušan
5
Fotogalerie

Snaha vlády snížit letošní schodek státního rozpočtu o téměř sto miliard korun naráží na drsnou realitu. Na začátku února kabinet nepředpokládal, že situace na Ukrajině bude vyžadovat zbrojní dodávky, vyslání českých vojáků na Slovensko nebo do Pobaltí či pomoc statisícům lidí prchajících před válkou. Ještě před schválením návrhu zákona už proto ministři hovoří o jeho novelizaci. Jedinou možností, jak získat dodatečné miliardy navíc bez výraznějšího zadlužování, je mix evropských peněz a lepšího daňového inkasa.      

„Říkám to nerad, ale nemohu vyloučit, že v průběhu roku budeme muset přistoupit k novele zákona o státním rozpočtu,“ připustil premiér Petr Fiala (ODS). Dodal, že stávající návrh normy však bude schválen co nejdříve, aby skončilo rozpočtové provizorium.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) považuje změny rozpočtu za jisté. „Nelze odhadnout, jaký bude finální účet toho, co přichází. Náklady budou obrovské, budou se o ně muset podělit obce, kraje i stát,“ řekl s poukazem na příliv milionů utečenců do Evropské unie.  

V Evropské komisi už Rakušan vyjednával o možných modelech podpory. Uměl by si představit podobný model, který EU využila při migrační krizi v Řecku. „Unie proplácela například hoteliérům náklady za to, že ubytovávali lidi,“ dodal. Jednou z možností jsou evropské fondy. „Ale pokusíme se najít zdroje i doma,“ podotkl šéf rezortu vnitra.

Vláda už avizovala, že v současném návrhu rozpočtu přesune 1,8 miliardy korun z vládní rozpočtové rezervy na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny a na humanitární pomoc Ruskem napadené zemi. Rovněž zvýší rozpočet ministerstva obrany o jednu miliardu.

Někteří ministři to však označili pouze za „vstupní sumy“. Podobný názor mají i další politici. „Musíme posílit nejen rozpočet armády, ale i rozpočty tajných služeb. Je třeba, aby zpravodajci byli mnohem obezřetnější,“ uvedl místopředseda Poslanecké sněmovny za KDU-ČSL Jan Bartošek. Nakoupil by munici a náhradní díly do bojové techniky a také by více investoval do náboru nových vojáků a vojákyň.

Video placeholde
Nejdůležitější daňové novinky roku 2022 • Videohub

Například humanitární dávky běžencům mají dosáhnout pěti tisíc korun na osobu, vyplácely by se opakovaně. Domácnosti, které uprchlíky ubytují, by pak mohly získat od státu příspěvek na náklady. V případě, že do Česka dorazí 200 tisíc lidí z Ukrajiny, by celkové výdaje podle vlády dosáhly tří miliard korun.

Další miliardy si pravděpodobně vyžádá zdražení plynu a ropy, které musí stát doplňovat do zásobníků. Zakalkulovat bude zřejmě nutné i objemnější pomoc lidem s cenami energií po zahájení podzimní topné sezony. Před měsícem vláda vyčlenila na tyto příspěvky tři miliardy korun.     

Fiala je zatím spíše optimistický. Míní, že dopady na tuzemskou ekonomiku by neměly být dramatické i proto, že vzájemný obchod s Ruskem představuje pouze 2,5 procenta českého exportu. Jakékoliv dlouhodobější odhady však označil za věštění.

O nutnosti ještě letos upravit rozpočet je přesvědčena i opozice. „Aktuální návrh nereflektuje problémy, které nyní vznikly. Vláda a rozpočet budou mít mnohem větší náklady,“ soudí předsedkyně poslanců ANO a exministryně financí Alena Schillerová. „Kabinet přitom nesmí zapomínat na české občany, které drtí inflace, ceny energií a další okolnosti,“ dodala.

ANO je přesvědčeno, že vláda příliš podsekla očekávané příjmy. Zástupci hnutí připomněli, že lednová makroekonomická predikce zvýšila odhad daňových příjmů o 62 miliard korun a březnový výhled bude podle nich ještě příznivější.

 

Odhad možného zvýšení rozpočtů ministerstev (v miliardách korun)

Ministerstvo vnitra                                        2 až 5

Ministerstvo obrany                                      2 až 3

Ministerstvo průmyslu a obchodu             2 až 3

Ministerstvo práce a sociálních věcí         1,5 až 3

Pramen rešerše E15