S minimálním výdělkem vzroste i zaručená mzda. U některých profesí může dělat i přes 24 tisíc

Skladník

Skladník Zdroj: profimedia

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
10
Fotogalerie

Vláda zvedá od ledna 2018 minimální mzdu, a to o rekordních 1200 korun na 12 200 korun. To ale není zpráva jen pro ty, kteří berou mzdy uvedené výše. Současně totiž vzrostou i takzvané zaručené mzdy. Záleží na tom, do které z osmi skupin vaše profese patří, ale minimální mzda může dělat i 24 400 korun.

První skupinou, která si polepší, zahrnují profese jako pomocnice v kuchyni, šička – jednoduché strojní šití, skladník – manipulace s předměty do 15 kilogramů, pomocník v obchodě – např. výkup lahví, vrátný – výdej klíčů, kontrola příchodů či vjezdů, nosič bagáže, uklízečka, doručovatel různých zásilek. Nová měsíční mzda v těchto profesích se zvedne z nynějších 11 000 korun na 12 200 korun. Hodinová sazba se pak zvýší z 66 korun na 73,20 korun.

Skupina číslo dvě zahrnuje zaměstnání jako kopáč či asfaltér, přidavač na stavbě, lešenář do 10 metrů, skladník – manipulace s předměty nad 15 kilogramů, popelář či sanitář, trafikant, prodejce u pump – prodej nenáročného sortimentu, domovník či školník a ochranka objektů, řidič osobních aut či obsluha ještěrek v objektech, kuchař jednoduchých jídel – polévek a příloh, pokojská v mezinárodních hotelech, kontrolor a třídič v balírnách, průvodce zájezdů s výkladem, obsluha balicích linek či automatů.

Tyto profese si polepší ze současných 12 200 korun na 13 500 korun. Hodinová mzda se zvýší z původních 72,90 na 80,80 korun.

Další skupinou, která si od ledna příštího roku přilepší jsou zaměstanci v profesích jako zedník (vyzdívání příček) či klempíř (složitější práce), instalatér a topenář – jednodušší práce, opravář elektrických či tepelných spotřebičů, holič a kadeřník – odborné práce, prodavač – nabídka a samostatný prodej zboží, kuchař – běžné druhy teplých jídel, pokladní, číšník či barman, pracovník na počítači – databáze, tabulky apod., účetní, fakturant – jednodušší práce, automechanik, strojvedoucí metra, řidič aut nad 9 míst nebo nad 3,5 tuny, ošetřovatel, zubní instrumentář, průvodce zájezdů – odborný výklad, organizace, akce, řezník na jatkách. Jejich minimální mzda se zvedne z původních 13 400 korun na nových 14 900 korun. 

Celý článek a kompletní přehled příslušných profesí najdete na webu Blesk.cz >>>


Vše o minimální mzdě čtěte zde >>>