Sbírky Muzea Kampa jsou národní jmění, poškození by bylo nevyčíslitelné, říká galerista

Obrazy Františka Kupky v Museu Kampa.

Obrazy Františka Kupky v Museu Kampa. Zdroj: Eva Fornálová

Galerista Zdeněk Sklenář.
Bývalé Sovovy mlýny na Kampě, sídlo Musea Kampa.
3
Fotogalerie

Podle posledních informací požár technické místnosti u pražského Muzea Kampa, ve kterém se nachází především umění ze sbírek Jana a Medy Mládkových, zasáhl díla pouze zplodinami. Zdeněk Sklenář, kterému v roce 2013 výbuch jeho galerii zcela zničil, odhaduje cenu sbírek na více než miliardu korun. „Nespekulujme, my jsme některá díla restaurovali i více než pět let. Doufejme, že se obrazům Na Kampě nic nestalo,“ řekl webu E15.cz.

Jak významné jsou sbírky v Muzeu Kampa?

Muzeum patří ke stěžejním institucím, které spravuje část národního kulturního jmění. Sebemenší poškození může mít tragický dopad. Nejcennější je právě celistvost sbírek moderního českého umění, která obsahuje díla takových osobností jako František Kupka, Zdeněk Sýkora, Otto Gutfreund, Milan Grygar, Karel Malich či Václav Boštík.

Můžete odhadnout hodnotu děl umístěných v muzeu?

Domnívám se, že se jedná o částku vyšší než jedna miliarda korun. Ale jakékoliv poškození by mělo hodnotu nevyčíslitelnou. Mne samotného postihla taková tragédie v roce 2013, když mou galerii na pražském Smetanově nábřeží zničil výbuch plynu.

Jak jste se s tím tehdy vypořádal?

Dodnes se s tím vyrovnávám, nezlobte se, je to stále citlivé téma. Doufejme, že aktuální požár nebude mít zásadní následky.

Pokud by přeci jen došlo k poškození děl, lze něco zachránit z pojištění?

Nespekulujme, my jsme některá díla restaurovali i více než pět let. Jiná byla zničena úplně. Doufejme, že se obrazům v Muzeu Kampa nic nestalo.

A pokud ano?

Ptáte se mne na něco, co nedokážu posoudit. Neznám přesný rozsah poškození a přeji si, aby nebyl žádný.