U Muzea Kampa hořelo. Obrazy nedozírné hodnoty nejsou v ohrožení

Požár Sovových mlýnů na Kampě.

Požár Sovových mlýnů na Kampě. Zdroj: HZS Praha, Michaela Kalkusová

Požár Sovových mlýnů na Kampě.
Požár Sovových mlýnů na Kampě.
Požár Sovových mlýnů na Kampě.
Požár Sovových mlýnů na Kampě.
Požár Sovových mlýnů na Kampě.
8
Fotogalerie

U Muzea Kampa v Praze hořely elektrické rozvody v technické místnosti. Zplodiny z požáru pronikly do výstavních prostor, které se hasičům ale podařilo rychle odvětrat. Nebude tak nutné vystavená díla přesouvat. Uvedli to hasiči na twitteru

Předseda Nadace Jana a Medy Mládkových Jiří Pospíšil řekl, že díla posoudí restaurátoři. Pokud je zasáhl čistý bílý kouř, nemusela by se čistit. Pokud to byl ale kouř tmavý, zřejmě by potřebovala ošetřit, uvedl.

Hořet začalo kolem 14:00. „Hořely klimatizační jednotky a technické zázemí muzea, což pokud se podaří udržet pod kontrolou, tak by samotný historický objekt muzea, kde jsou uloženy sbírky a umělecká díla, nebyl zasažen,“ řekl Pospíšil. 

Škody na vzduchotechnice a elektroinstalaci budou podle pražského radního Jana Chabra (TOP 09) v řádu vyšších desítek milionů korun. Škody na obrazech zatím nejsou známy, uvedl.

Plameny se sice do výstavních prostor Muzea Kampa nedostaly, nicméně zplodiny z požáru do nich pronikly. Hasičům se ale podařilo prostory rychle odvětrat. „Po dohodě s odborníky muzea nebylo nakonec nutné obrazy přesouvat,“ uvedl mluvčí hasičů Martin Kavka.

Záchranáři podle mluvčí záchranné služby Jany Poštové na místě ošetřili jednoho muže. Stav ošetřeného nebyl vážný a jeho převoz do nemocnice tak nebyl nutný, upřesnila. „Další zraněné hlášené nemáme. Zůstáváme na místě a situaci monitorujeme,“ dodala.

Nehoda podle Pospíšila ukazuje nebezpečí stavu, kdy depozitář s veškerými uměleckými díly, která aktuálně nejsou vystavována, se nachází v tomtéž objektu. Jedná prý dlouho s Prahou o možnosti vybudovat depozitář na bezpečném místě.

Aktuálně v galerii Sovových Mlýnů probíhá výstava českého výtvarníka Pasty Onera s názvem  Alfons Mucha a Pasta Oner / Elusive Fusion. Zapůjčená Muchova díla mají podle Onera nevyčíslitelnou hodnotu. Jeho obrazy jsou v hodnotě několika milionů korun.

O založení Muzea Kampa se zasloužila sběratelka a mecenáška umění Meda Mládková (100). Mládková v exilu v USA společně se svým manželem, ekonomem Janem Mládkem, shromáždila rozsáhlou sbírku umění. 

Sbírka Muzea Kampa se soustředí zejména na umění 20. století, s občasnými přesahy k 19. a 21. století. Pilířem sbírky je kolekce děl Františka Kupky (1871 až 1957), jednoho z nejdůležitějších průkopníků abstrakce. Obsahuje 215 olejomaleb, studií a kreseb. Díky daru Medy Mládkové je v majetku Prahy a muzeum je má v dlouhodobé správě. V muzeu je také sbírka Jiřího a Běly Kolářových a sbírka umění střední Evropy.

Sovovy mlýny, kde sídlí Muzeum Kampa, byly v roce 2002 zasaženy stoletou vodou. Díky obrovskému nasazení všech zaměstnanců muzea a pomáhajících dobrovolníků se je podařilo zase ve velmi krátké době otevřít veřejnosti.