Šéf Úřadu vlády si loni vydělal téměř 1,5 milionu

Úřad vlády

Úřad vlády Zdroj: Repro Strategie (Jan Hrouda)

Úřad vlády zveřejnil platy a odměny svých zaměstnanců za loňský rok. Vedoucí úřadu Pavel Dvořák si loni vydělal téměř 1,5 milionu korun, jeho tři náměstci kolem 1,3 milionu. Na více než milion korun si loni také přišli dva ze tří ředitelů sekcí.

Strakova akademie v tiskové zprávě nezveřejnila jména jednotlivých úředníků, pouze uvedla konkrétní pozici a plat. Dvořákovi náměstci jsou Miluše Tvrzská, Arnošt Marks a Kateřina Valachová.

V roce 2013 se ve vedení úřadu vystřídali dva lidé. Lubomír Poul, který pracoval pod expremiérem Petrem Nečasem, si tehdy přišel i s odměnami na 1,75 milionu korun. Druhým byl člověk Jiřího Rusnoka Radek Augustin, který si vydělal 728 tisíc korun.

Tabulka platů a odměn za rok 2014 v KčTabulka platů a odměn za rok 2014 v KčTabulka platů a odměn za rok 2014 v Kč | http://www.vlada.cz/

Počet poradců narostl

Úřad také zveřejnil roční výdělky 29 premiérových poradců. Pohybují se od desítek tisíc až po téměř milion korun. Celkově si za loňský rok rozdělil kolem sedmi milionů korun. Pouze šest úředníků dosáhlo na odměny.

Z porovnání se staršími daty vyplývá, jak se měnil počet poradců ministerského předsedy. Někdejší premiér Nečas jich měl celkem 23, přičemž od ledna do července 2013 jim úřad vyplatil přes 5,6 milionu korun. Nečasův nástupce Jiří Rusnok měl poradců sedm.

Tabulka platů a odměn poradců předsedy vlády za rok 2014 v KčTabulka platů a odměn poradců předsedy vlády za rok 2014 v KčTabulka platů a odměn poradců předsedy vlády za rok 2014 v Kč | http://www.vlada.cz/