Šéf zkušebního úřadu skončí kvůli certifikaci

V Kladně tisknou unikátní náhrady kostí a kloubů

V Kladně tisknou unikátní náhrady kostí a kloubů Zdroj: Michael Tomeš, E15

Ředitel Elektrotechnického zkušebního ústavu Dalibor Tatýrek po zřejmě vynucené dohodě končí. Jeho nástupce chce ministr průmyslu v demisi Tomáš Hüner vybrat co nejdříve.

Důvod Tatýrkova konce ministr neuvedl. Ústavu ale hrozí, že jako jedna ze dvou organizací v Česku přijde o oprávnění certifikovat zdravotnické prostředky. Po novém řediteli proto ministr žádá řešení. „Jeho prioritním úkolem bude zachovat a zefektivnit certifikaci výrobků, zejména s důrazem na zdravotnické prostředky,“ uvedl ministr.

Zdravotnické prostředky nesmějí bez certifikátu na trh. Celá věc proto pro výrobce představuje velmi závažný problém. Pokud by se tuzemské firmy musely kvůli certifikaci obracet na zahraniční ústavy, nejspíše by se jim to výrazně prodražilo. Zdravotnické prostředky navíc stát považuje za produkty klíčové pro export.

Personální změna je tak pro producenty signálem, že stát začal brát problém vážně. „Státní správa se této záležitosti ujala. Otázka je, jestli to nebude příliš pozdě,“ uvedl prezident asociace Czechmed Miroslav Palát.