Pacienti pod kontrolou. Fitbit s pomocí Googlu vstupuje do zdravotních služeb

Fitbit

Fitbit Zdroj: profimedia.cz

Fitbit
Fitbit
3
Fotogalerie

Výrobce fitness náramků si chce ukousnout z byznysu s digitálními zdravotními pomůckami.

Google ohlásil spolupráci s předním světovým výrobcem nositelných zařízení Fitbit. Na rozhraní pro vývoj aplikací Google Cloud Healthcare bude Fitbit vyvíjet nové služby, které ho posunou ze segmentu fitness směrem k zdravotním službám.

"Jsme nadšení tím, jaké se otevírají možnosti. K dnešnímu dni společnost Fitbit prodala více než 76 milionů zařízení, vybudovala komunitu více než 25 milionů aktivních uživatelů a má jednu z největších zdravotnických a fitnessových databází světa," uvedl Gregory J. Moore z Google Cloud. "Můžeme přinést lepší zdraví více lidem po celém světě," dodal.

Na platformě Google Cloud může Fitbit vyvíjet třeba služby pro diabetiky a lidi s vysokým tlakem, aby mohli svoje nemoci průběžně lépe sledovat a zvládat.

Ohlášená spolupráce souvisí s tím, že Fitbit zároveň kupuje společnost Twine Health. Ta má vyvinutý online systém podpory zdravého životního stylu a dodržování léčby.

"Společně můžeme poskytovatelům zdravotní péče pomoci lépe podporovat pacienty mimo zdi nemocnic a ordinací, což může vést ke zlepšení zdravotních výsledků a nakonec i ke snížení nákladů na zdravotní péči," uvedl generální ředitel společnosti Fitbit James Park.

Fitbitu to otevírá možnost více oslovit klienty ze skupiny zdravotních pojišťoven nebo zaměstnavatelů, kteří svým lidem poskytují wellness programy. Už dnes některé firmy dávají zařízení od Fitbitu svým zaměstnancům na zaznamenávání sportovních aktivit. Pro zdravotní pojišťovny bude žádoucí, když se pacientům s cukrovkou podaří držet pod kontrolou hladinu cukru, případně pacientům s hypertenzí snižovat tlak.

Google a Fitbit ovšem nejsou jediné firmy, jež se do daného byznysu pouštějí. Apple, který se svými chytrými hodinkami Apple Watch konkuruje Fitbitu, umožňuje ve své zdravotní aplikaci zápis dat z různých zařízení a testuje i  zápis kompletního zdravotního záznamu.

Podle studií dovedou podobná chytrá zařízení odhalit díky senzoru aktivity srdce  nejen srdeční choroby, ale i diabetes.