Síkela zvažuje svolat mimořádné jednání unijních ministrů kvůli drahým energiím

Větrné elektrárny u obce Janov, ČEZ

Větrné elektrárny u obce Janov, ČEZ Zdroj: ČEZ

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela navrhuje celoevropský strop cen energií
2
Fotogalerie

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) zvažuje svolání mimořádné evropské rady pro energetiku. Tématem budou vysoké ceny energií. Podle Síkely jde o celoevropský problém, mělo by se tak najít celoevropské řešení. Uvedl, že jedním z možných řešení by bylo i stanovení maximální výše ceny energií.

„Trh se do určitě míry vymkl kontrole, přestává tržní volatilita reagovat na dobré zprávy a kumulují se jenom ty špatné a tlačí to ceny nahoru. Je to problém celé Evropy a samozřejmě pokud máte evropský trh a celoevropský problém, tak to nejjednodušší řešení se hledá na celoevropské úrovni,“ řekl Síkela.

Stanovení maximální ceny na celoevropské úrovni je podle něj jednou z možností. Česko by takové řešení podpořilo, řekl ministr.

Svolání mimořádné rady by podle něj mělo odpovídat tomu, jak je problém urgentní. „Já si myslím, že ten problém dramatického nárůstu o 20 procent předevčírem urgentní je. Musíme se podívat na to, jestli problém bude dále trvat a bude dále kulminovat. A pokud by to tak bylo, tak je ten problém opravdu urgentní,“ uvedl Síkela.

Ceny plynu a elektřiny za půl roku od začátku ruské invaze na Ukrajinu stouply o stovky procent. Elektřina s dodáním v příštím roce zdražila na burze v Německu o 340 procent na 650 eur za megawatthodinu. Cena plynu s měsíční dodávkou obchodovaná v Nizozemsku roste o 200 procent na 280 eur za megawatthodinu.

Ministerstvo průmyslu a obchodu zároveň podle něj připravuje jednání s kraji, které si na drahé energie stěžují. Síkela připustil, že pro kraje je nyní velmi náročné vysoutěžit jiný než takzvaný spotový produkt, cena energií se v takovém případě odvíjí od aktuální ceny na burze. Ty jsou přitom nyní na rekordní výši. Jedním z možných řešení by podle Síkely bylo nakoupit část elektřiny pro potřeby státu a dále ji distribuovat mezi kraje.

České předsednictví v Radě EU: Jaký je program a hlavní témata?

Video placeholde
• Videohub