Situaci okolo dopravního podniku řeší politici i představenstvo

Dopravní podnik hl.m. Prahy

Dopravní podnik hl.m. Prahy

Odvolání ředitele pražského dopravního podniku Vladimíra Liche dnes řeší politici z TOP 09, po svých spolustranících z dozorčí rady, která verdikt vynesla, budou požadovat důkladné vysvětlení. Představenstvo podniku už je o krok napřed, zasedá kvůli vypsání výběrového řízení na nového šéfa firmy a forenzního auditu, který by prověřil všechny zakázky od roku 2007.

Rozhoduje na základě doporučení dozorčí rady. Uspořádání forenzního auditu navrhl podle Liche člen dozorčí rady David Vodrážka. Jeho rozhodnutí bývalý šéf podniku označil kvůli počtu uzavřených smluv za nesmysl.

Děním v dopravním podniku se má zabývat i valná hromada, jíž je městská rada. Přesné datum konání prozatím primátor Bohuslav Svoboda neupřesnil.

:

Lich musel odstoupit bezprostředně poté, co podal trestní oznámení kvůli několika nevýhodným smlouvám, které městská společnost uzavřela. Míří údajně na exšéfa představenstva a bývalého radního za ODS Radovana Šteinera a právníky Davida Michala a Karolínu Babákovou z advokátní kanceláře MSB Legal (dříve Šachta & Partners).

Mezi podezřelými mají být také ředitel Martin Dvořák a bývalý ekonomický šéf Ivo Štika. V další vlně trestních oznámení by měl prý figurovat i člen dozorčí rady David Vodrážka.

Podle Davida Ondračky z české pobočky nevládní organizace Transparency International, která se na právní analýze nevýhodných smluv pražského dopravního podniku podílela, se jednalo o organizovaný zločin, který mířil i do vysoké politiky. „Je jasné, že obchod musel být krytý politiky z pražské radnice,“ uvedl Ondračka.