Škoda 90 milionů korun. Požár v Otrokovicích zatím nemá jasnou příčinu

Požár průmyslového objektu v Otrokovicích (23.8.2023)

Požár průmyslového objektu v Otrokovicích (23.8.2023) Zdroj: ČTK Glück Dalibor

Požár průmyslového objektu v Otrokovicích (23.8.2023)
Požár průmyslového objektu v Otrokovicích (23.8.2023)
3
Fotogalerie

Policisté dokončili ohledání místa požáru v Otrokovicích na Zlínsku, kde ve středu hořel objekt s dílnami i obchody. Škoda je předběžně vyčíslena na 90 milionů korun. Kriminalisté zatím pracují se třemi možnými verzemi příčiny požáru.

Zda šlo o technickou závadu, nedbalostní jednání nebo úmyslné založení požáru, bude jasné po úplném vyhodnocení stop a zanalyzování jednotlivých souvislostí mezi nimi, řekla policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Požár v budově s dílnami i obchody v Otrokovicích propukl ve středu před 05:30. Jako první začala hořet autodílna, ale plameny postupně zasáhly i další provozovny, květinářství či koupelnové studio. V jednu chvíli tam zasahovalo až 38 jednotek s 200 hasiči a 67 kusy hasičské techniky. Platil i zvláštní, tedy nejvyšší stupeň požárního poplachu. Hasiči požár zlikvidovali ve čtvrtek po půlnoci. „Policisté v průběhu hašení požáru řídili na místě dopravu, protože hrozilo zřícení objektu. Bylo nutné uzavřít tř. T. Bati a zkontaktovat jednotlivé majitele objektů. Zjišťovali, zda se uvnitř firem nikdo nenachází,“ uvedla Kozumplíková.

Po uhašení požáru a úplném vychladnutí požářiště mohli policisté začít s ohledáváním místa činu. „Kriminalisté společně s dalšími specialisty, policejním psovodem a psem speciálně vycvičeným na vyhledávání akcelerantů hoření ohledávali místo činu zvenku i zevnitř tři dny. V sobotu odpoledne bylo ohledání místa činu ukončeno. V průběhu následujících týdnů budou vyhodnocovat získané poznatky a zajištěné stopy, vyslýchat svědky a další osoby, jejichž svědectví by mohlo být důležité pro stanovení okolností vzniku požáru,“ uvedla Kozumplíková.

Nejstarší veřejná stavba

Otrokovická radnice na konci minulého týdne vyzvala lidi, aby se místu vyhýbali, protože objekt je nestabilní a hrozí, že se zřítí. Požár zasáhl budovu takzvaného starého obchodního domu, který byl nejstarší veřejnou stavbou v městské části Baťov. Firma Baťa ji postavila v roce 1931, o pět let později byl nedaleko postaven větší obchodní dům a budova starého obchodního domu od té doby několikrát změnila svou funkci, byla i stavebně upravena.

Dým byl od středečního rána vidět z dálky, policie vyzvala občany, ať zavřou okna a nevětrají. Nebylo však třeba dělat žádná speciální opatření ve vztahu k ochraně obyvatelstva. Provoz na přilehlé silnici byl uzavřený, přerušilo to také standardní trasu autobusové linky MHD číslo 55, autobusy i trolejbusy jezdily po náhradních trasách. Jeden hasič při zásahu utrpěl popáleniny druhého stupně na ruce.