Skupina squatterů obsadila usedlost Šatovka v Šáreckém údolí

Šatovka před dvěma lety

Šatovka před dvěma lety Zdroj: twitter.com/Filip Horký

Usedlost Šatovka
Šatovka před dvěma lety
3
Fotogalerie

Skupina squatterů dnes v Praze obsadila další nevyužívaný objekt. Po dvou letech se vrátili do usedlosti Šatovka v Šáreckém údolí. Policie v místě sice provedla kontrolu, po legitimaci účastníků však místo opustila. 

Na aktivitu squatterů ze skupiny Resurp Crew dnes upozornil server a2larm.cz. Ten poukazuje na situaci před dvěma lety, kdy aktivisté objekt uklidili od odpadků s vidinou, že se začne znovu využívat. To se však nestalo, přistoupili tedy k dnešnímu obsazení budovy.

„Prostory, které poslední léta plní jen zatuchlina nesplněných slibů jeho správců a lží ctnostných ochránců soukromého vlastnictví, si podle nás zaslouží svěží vichřici,“ uvádí squatteři v prohlášení. Praha 6, která je vlastníkem budovy, dnes po squatterech požadovala opuštění budovy s tím, že se do Šatovky nesmí vstupovat z důvodu zasažení konstrukce dřevomorkou.

Podle Českého rozhlasu však došlo ke kontrole statikem, který obavy nepotvrdil. Kromě jednání s úřadem proběhla také kontrola policií, jež však místo záhy opustila.

„V usedlosti Šatovka chceme vytvořit prostor pro setkávání lidí, kteří chtějí tvořit, vzdělávat se a žít bez nutnosti vlastnit, profitovat, generovat zisk,“ vysvětlují své budoucí plány squatteři.

Šatovka je prázdná od roku 2011. Dřívější plány hovořily například o vybudování domova důchodců, k čemuž však doposud nedošlo. Před dvěma lety městská část doufala v přebudování areálu na bytový dům, který měl být letos dokončen. Ani tento projekt se nedočkal realizace.

Historie areálu sahá do 18. století, jeho součástí býval kromě hostince také vinohrad nebo pole.