Kliniku musí aktivisté vyklidit, se SŽDC nedosáhli kompromisu

Autonomní sociální centrum Klinika

Autonomní sociální centrum Klinika Zdroj: Petr zewlakk Vrabec

Klinice vypršela lhůta pro vystěhování. Aktivisté budovu nechtějí opustit.
Klinice vypršela lhůta pro vystěhování. Aktivisté budovu nechtějí opustit.
Klinika
4
Fotogalerie

Zástupci Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) a Autonomního sociálního centra Klinika se nedomluvili na kompromisu ohledně domu v Jeseniově ulici na pražském Žižkově. Z dnešního jednání odešly obě strany se stejnými postoji, s jakými na jednání přišly. Aktivisté chtějí v budově, kterou od loňského října vlastní SŽDC, nadále zůstat. Správa trvá na tom, aby dům vyklidili. Objekt chce SŽDC zrekonstruovat na administrativní budovu.

Spolek Kliniky na jednání zastupovala Tereza Virtová. Správě navrhla, aby centrum v budově bývalé plicní kliniky mohlo fungovat do doby vydání platného stavebního povolení na rekonstrukci. Zástupci SŽDC její návrh odmítli, a tím schůzka skončila.

Letos v lednu soud rozhodl, že aktivisté musí budovu i pozemky SŽDC vyklidit a uvolnit. Rozhodnutí potvrdil v září odvolací pražský městský soud.

Podle aktivistů byl dům prázdný od roku 2009 a využívali jej bezdomovci. V roce 2014 budovu aktivisté obsadili a pořádají tam přednášky, koncerty, dílny nebo jazykové kurzy. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkový, který měl dům ve správě, s obsazením domu aktivisty nesouhlasil.

Po několikerém vyklizení policií aktivisté s úřadem podepsali smlouvu o výpůjčce, která skončila v březnu 2016. Aktivisté v budově přesto zůstali.

Podívejte se, jak to v Klinice vypadá:

Video placeholde
Klinika • e15