Sobotka chce odvolat Babiše. Ten jde na Hrad

Vicepremiér Andrej Babiš (vlevo, ANO) a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Vicepremiér Andrej Babiš (vlevo, ANO) a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Zdroj: ČTK a Blesk - Aneta Schürgerová

Babiš
Sobotka
Zeman
Babiš
5
Fotogalerie

Premiér podezřívá ministra financí, že ošidil stát na daních. Není také spokojen s Finanční správou. Andrej Babiš kritiku odmítá. Tvrdí, že ČSSD chce ovládnout rezort.

Po loňském střetu kvůli policejní reorganizaci se mezi ČSSD a ANO rozhořel další a tentokrát vážnější spor. Ve hře je křeslo vicepremiéra, ministra financí a šéfa druhého nejsilnějšího vládního uskupení Andreje Babiše.

Odvolat ho chce premiér a předseda socialistů Bohuslav Sobotka, dnes se poradí se členy nejužšího stranického vedení. Babiš už požádal o schůzku prezidenta Miloše Zemana, sejdou se příští týden. Hlava státu nevidí k odchodu ministrů za ANO důvod.

Podle zdrojů E15 z grémia ČSSD byl Sobotka připraven odvolat Babiše už před měsícem. Policie měla začít vyšetřovat okolnosti, za nichž luxusní farma Čapí hnízdo získala z evropských dotací určených pro malé a střední podnikatele 50 milionů korun. Předpokládalo se, že Babiše obviní a zřejmě i zatkne. Nakonec však požádala o odklad, verdikt má padnout koncem září.

Video: Podívejte se na rozhovor s Andrejem Babišem

Mezitím vygradovala kauza korunových dluhopisů Agrofertu, kterému Babiš v roce 2012 jako jeho majitel půjčil 1,5 miliardy. Z 90 milionů, které ročně inkasuje z úroků, nemusí platit daně. Poslanecká sněmovna vyzvala ministra, aby vážná podezření z daňových úniků do konce dubna vyvrátil.

Pokud to neudělá, měl by vůči němu premiér vyvodit důsledky, stojí v usnesení. „Babišovo odvolání realisticky zvažuje, uvědomuje si, že musí konat,“ uvedl blízký spolupracovník Sobotky.

Sobotka má k nespokojenosti s klíčovým členem vlády dva hlavní důvody. Šéf státní pokladny je symbolem EET, kontroluje prakticky každou korunu, která projde rukama restauratérů, hoteliérů a od března i obchodníků, a přitom je podezřelý z toho, že ošidil stát na daních o desítky milionů.

„Navíc způsobil, že Finanční správa je pod jeho vedením paralyzovaná a její generální ředitel se chová jako člen ANO,“ řekl politik, který patří mezi špičky ČSSD.

Stranické grémium by mělo posuzovat například to, zda by po odvolání Babiše padla vláda a nastala politická krize, nebo to, jak by reagoval prezident, který může ministrovo odvolání protahovat. To je pravděpodobně důvod, proč už příští týden zamíří Babiš na Hrad. O přesném termínu se podle mluvčí ANO Lucie Kubovičová ještě jedná.

Babiš jakékoliv pochybení odmítá, pasuje se do role oběti. „Je to likvidace politického soupeře. Pan premiér chce ovládnout ministerstvo financí, protože tam sociální demokracie potřebuje dělat kšefty. Je neuvěřitelné, jak poškozuje vládu a ničí celou její práci,“ prohlásil. V případě svého odvolání nepočítá s tím, že z vlády stáhne ostatní ministry za ANO.