Sobotka: Jeden z pařížských teroristů projížděl dvakrát přes Česko

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Jedna z osob, která je spojována s útoky v Paříži, podle premiéra Bohuslava Sobotky v minulosti projížděla dvakrát přes Česko. Stalo se tak před pěti a sedmi lety. Informaci o tom české bezpečnostní orgány předaly francouzské straně. Sobotka to řekl po dnešním jednání se zástupci bezpečnostních složek.

Premiér dále uvedl, že bezpečnostní opatření v Česku přijatá po útocích v Paříži zůstávají na stejném stupni. Rozšířený ale bude po dohodě se Slovenskem monitoring česko-slovenské hranice. Policie a tajné služby již v noci na sobotu po útocích, které si v Paříži vyžádaly 129 obětí, přijala zvýšená bezpečnostní opatření. Týkají se například ostrahy některých budov nebo letiště.

Podle francouzských médií byl strůjcem útoků v Paříž Belgičan marockého původu Abdelhamid Abaaoud. Toho poslal v červenci v nepřítomnosti belgický soud na 20 let do vězení za verbování muslimských radikálů pro boj v Sýrii. Francouzská prokuratura identifikovala i několik útočníků.

U jednoho ze sebevrahů byl nalezen syrský pas na jméno Ahmad Muhammad. Již o víkendu řecké a srbské úřady uvedly, že přes jejich území prošel počátkem října jako migrant. Není vyloučeno, že pas na toto jméno je falešný.

Starý známý

Bezprostředně po útocích úřady identifikovaly devětadvacetiletého Omara Ismaila Mostefaie, který útočil v Bataclanu. Mostefai byl policii dlouhodobě znám, nejdříve jako pachatel drobné kriminality, později jako zradikalizovaný muslim. Jako jeden ze tří sebevražedných atentátníků u stadionu Stade de France byl identifikován dvacetiletý francouzský občan jménem Bilal Hadfi.

Policie dál pátrá po šestadvacetiletém bruselském rodákovi Salahu Abdeslamovi, který se podle ní na útocích zjevně podílel. Abdeslamův jednatřicetiletý bratr Brahim se podle dřívějších informací v pátek odpálil na Voltairově bulváru poblíž klubu Bataclan.