Mozkem pařížského útoku má být Belgičan marockého původu, pobývá v Sýrii

Údajný strůjce teroristických útoků v Paříži, Belgičan marockého původu Abdelhamid Abaaoud

Údajný strůjce teroristických útoků v Paříži, Belgičan marockého původu Abdelhamid Abaaoud Zdroj: ctk/AP

syrský pas na jméno Ahmad Muhammad, byl nalezen u jednoho z atentátníků v Paříži
Ahmad Muhammad, jehož syrský pas byl nalezen u jednoho z atentátníků v Paříži
2
Fotogalerie
Strůjcem pátečních teroristických útoků v Paříži byl údajně Belgičan marockého původu Abdelhamid Abaaoud. S odvoláním na nejmenované francouzské představitele o tom informují francouzská média. Abaaouda, který je podle agentury Reuters nyní v Sýrii, poslal v červenci v nepřítomnosti belgický soud na 20 let do vězení za verbování muslimských radikálů pro boj v Sýrii.

Sedmadvacetiletý Abaaoud se považuje za mozek buňky, která letos v lednu v Belgii plánovala atentát proti policejním cílům. Policie buňku odhalila a ve východobelgickém městě Verviers rozprášila. Při akci policisté zastřelili dva členy buňky, Abaaoud však unikl.

V červenci pak uprchlého Abaaouda belgický soud poslal v nepřítomnosti do vězení za verbování mladých radikálů. Do Sýrie vyslal mimo jiné i svého mladšího bratra Younese. Ten do této blízkovýchodní země odjel loni v lednu, když mu bylo 13 let, proto ho také mnohá média nazvala nejmladším džihádistou světa.

Abaaoud v Sýrii nyní zjevně pobývá, ačkoli se již několikrát objevily zprávy o jeho možné smrti. Údajně je zachycen na videu z loňského března, jak řídí otevřenou dodávku s několika těly. Francouzská rozhlasová stanice RTL uvedla, že je jedním z nejaktivnějších katů Islámského státu.

Abdelhamid AbaaoudAbdelhamid Abaaoud | CTKAbdelhamid Abaaoud

Podle řady médií Abaaouda nejméně s jedním či dvěma atentátníky pojí vazby. Abaaoudův otec Omar se svého syna před časem v letošním rozhovoru pro belgické noviny Het Laatste Nieuws zřekl. „Naši rodinu zostudil. I naše životy jsou zničeny. Proč by chtěl zabíjet nevinné Belgičany? Naše rodina této zemí vděčí za vše,“ řekl.

Francouzští vyšetřovatelé už také určili identitu čtvrtého útočníka, jmenoval se Samy Amimour a v roce 1987 se narodil ve Francii. Stopy Amimoura, který útočil v hudebním sále Bataclan, vedou do města Bobigny, které je součástí metropolitní oblasti Paříže a kde podle médií žije jeho rodina. V noci na dnešek policie podnikla v Bobigny razii.

Amimour byl v roce 2012 po neúspěšném pokusu odcestovat do Jemenu obviněn v rámci protiteroristického vyšetřování a soud na něj uvalil dohled. Úřadům ale zmizel, proto na něj byl vydán mezinárodní zatykač. Jeho rodina podle AFP sdělila, že po svém zradikalizování odjel před dvěma lety do Sýrie.

U jednoho ze sebevražedných útočníků se nalezel syrský pas na jméno Ahmad Muhammad. O tomto jménu informovala média již o víkendu. Muhammadovo jméno, které dnes oznámila prokuratura, není neznámé. Již o víkendu řecké a srbské úřady uvedly, že přes jejich území prošel počátkem října jako migrant.

Pas na toto jméno se našel u jednoho ze sebevražedných atentátníků nedaleko fotbalového stadionu Stade de France. Pětadvacetiletý Muhammad podle prokuratury pocházel ze syrského Halabu.

Bezprostředně po útocích úřady identifikovaly devětadvacetiletého Omara Ismaila Mostefaie, který útočil v Bataclanu. Jeho identita byla stanovena podle otisku prstů. Mostefai byl policii dlouhodobě znám, nejdříve jako pachatel drobné kriminality, později jako zradikalizovaný muslim.

Opakovaná turecká varování

Nejmenovaný představitel turecké vlády podle AFP řekl, že Ankara Francii loni v prosinci a znovu letos v červnu před Mostefaiem varovala. Turecká tajná služba na něj narazila, když na žádost francouzské strany prošetřovala aktivity jiných čtyř islámských radikálů.

Mostefai se údajně s touto skupinou stýkal. Na turecké území vstoupil v roce 2013. „O jeho odjezdu ze země ale nemáme žádné informace,“ dodal zástupce turecké vlády, který hovořil pod podmínkou anonymity.

Jako jeden ze tří sebevražedných atentátníků u stadionu Stade de France bylo identifikován dvacetiletý francouzský občan jménem Bilal Hadfi. Policie dál pátrá po šestadvacetiletém bruselském rodákovi Salahu Abdeslamovi, který se podle ní na útocích očividně podílel.

údajný komplic teroristů, bruselský rodák Salah Abdeslamúdajný komplic teroristů, bruselský rodák Salah Abdeslam | ctk/APSalah Abdselam

Šestadvacetiletý Abdeslam, jehož hledají Francouzi a Belgičané, je údajně tím, kdo si v Belgii pronajal vůz Volkswagen Polo. Právě ten ke koncertnímu sálu Bataclan dovezl tři sebevražedné útočníky, kteří tam poté zastřelili skoro 90 z celkového počtu 129 obětí pátečních útoků. Abdeslamův jednatřicetiletý bratr Brahim se podle dřívějších informací v pátek odpálil na Voltairově bulváru poblíž klubu Bataclan.

Bruselská bašta džihádistů

Belgická policie při razii v bruselské čtvrti Molenbeek zatkla další osobu v rámci vyšetřování pátečních atentátů v Paříži. Podle státní zpravodajské stanice RTBF ale nejde o hledaného Abdeslama, jak krátce předtím tvrdila rozhlasová stanice RTL. Úřady se k tomu zatím nevyjádřily, uvedla agentura Reuters.

Před rozporuplnými informacemi o jeho zatčení přišla zpráva, že belgická policie uskutečnila další zátah v bruselské čtvrti Molenbeek, kde žili nejméně dva z pařížských atentátníků. „Velký počet policistů vedl zátah v jedné budově na ulici Delaunoy,“ upřesnila podle agentury Reuters belgická rozhlasová a televizní stanice RTBF. Operace ale nevyústila v žádná nová zatčení.

Čtvrť Molenbeek, kde žije početná muslimská obec a která má pověst místní bašty džihádistů, se stala terčem vyšetřovatelů už o víkendu. Policie zde zatkla nejméně pět lidí. Podle některých místních neoficiálních zdrojů belgická policie zasahovala rovněž kvůli údajné bombě v blízkosti evropských institucí.

Policie provedla na 168 razií

Francouzská policie v reakci na páteční teroristické útoky provedla v noci na dnešek razie na 168 místech po celé Francii. Oznámil to ministr vnitra Bernard Cazeneuve. O více než 150 prohlídkách již dopoledne hovořil francouzský premiér Manuel Valls. Podle Cazeneuva bylo zadrženo 23 lidí a dalších 104 je v režimu domácí vazby, kdy nesmí v příštích 48 hodinách opustit svůj domov. Policisté podle ministra vnitra také nalezli 31 zbraní včetně jednoho raketometu.

„Je to teprve začátek. Operace budou pokračovat. Odpověď republiky bude obrovská, totální,“ řekl Cazeneuve. „Ti, kteří na republiku cílí, republika bez milosti pochytá,“ dodal. Prohlídky uskutečnily bezpečnostní jednotky například ve městě Bobigny, které je součástí metropolitní oblasti Paříže. Tato akce přímo souvisela s pátečními atentáty, při kterých zahynulo nejméně 129 lidí a dalších asi 350 bylo zraněno. Ve městě totiž žije rodina Samyho Amimoura, který v pátek zaútočil v hudebním sále Bataclan.

V Toulouse ve čtvrti Mirail policisté zadrželi nejméně tři lidi. Podle prokuratury se tam našla pistole a marihuana. Razie prý přímo nesouvisela s útoky v Paříži, byla součástí rozsáhlejšího tažení proti islámským radikálům. Další zátahy se odehrály například v Grenoblu, kde bylo zadrženo zhruba šest lidí, či v Jeumontu. Akce v Grenoblu byla zaměřena proti pašerákům zbraní.

Co se prozatím ví o útočnících z Paříže
Útočníci u fotbalového stadionu Stade de France
Tři muži se odpálili poblíž stadionu, kde se zrovna hrál přátelský fotbalový zápas mezi Francií a Německem.
1. První útočník se pokusil projít bezpečnostní kontrolou dovnitř stadionu, zastavila ho však ochranka. Odpálil se ve 21:20 v ulici Rue Rimet, poblíž vstupu do sektoru D. Kromě sebe zabil ještě jednu další osobu.

Poblíž místa útoku se našel syrský pas na jméno Ahmad Muhammad, který patřil pětadvacetiletému muži původem ze syrského Halabu. Pas podle řeckých úřadů použil uprchlík, který byl zaregistrován při vstupu do Řecka na začátku října. Tentýž cestovní doklad pak použil jeden z migrantů, kterého 7. října zaregistrovaly úřady v srbském Preševu. Není jasné, zda je pas pravý a zda nějak souvisí s útočníkem.
2. Druhý útočník, který zatím nebyl identifikován, se odpálil ve 21:30 v ulici Rue Rimet, poblíž vstupu do sektoru H. Nikoho dalšího nezabil.
3. Třetího útočníka policie identifikovala jako dvacetiletého francouzského občana jménem Bilal Hadfi. Odpálil se ve 21:53 v ulici Rue de la Cokerie poblíž provozovny rychlého občerstvení McDonald's. Kromě něj nezemřel nikdo další.
Útočníci v koncertním sále Bataclan
Tři muži přijeli k budově v šedém autě Volkswagen Polo. K útoku na diváky v sále použili střelné zbraně, některé přeživší vzali jako rukojmí. Celkem tam zemřelo 89 lidí, policie do budovy vtrhla půl hodiny po půlnoci v noci na sobotu. Jeden z útočníků zemřel poté, co policie střelou odpálila jeho vestu s výbušninou, dva zbylí se odpálili sami.
4. První z útočníků v Bataclanu byl podle otisku prstu identifikován jako devětadvacetiletý Francouz Omar Ismail Mostefai. Podle prokuratury měl dlouhodobě problémy se zákonem. V trestním rejstříku má osm záznamů z let 2004 až 2010, nikdy ale nebyl ve vězení. Policie prověřuje informaci, že před několika lety navštívil Sýrii. Ve Francii bylo o víkendu zadrženo sedm osob z jeho okolí, jsou mezi nimi jeho otec a bratr.
5. Druhého útočníka z Bataclanu dnes policie identifikovala jako Samyho Amimoura. Je to Francouz narozený v roce 1987. Žil ve městě Bobigny, které je součástí metropolitní oblasti Paříže a kde podle médií bydlí i jeho rodina. V noci na dnešek policie podnikla v Bobigny razii.
6. Třetího útočníka z Bataclanu zatím policie neidentifikovala.
Belgická policie zatkla v Bruselu nejméně sedm mužů, kteří nejspíš měli co do činění s vypůjčeným autem, v němž útočníci přijeli. Mělo belgickou poznávací značku.
Útočníci v restauracích
Neznámý počet ozbrojenců s kalašnikovy střílel v době mezi 21:25 a 21:36 na návštěvníky restaurací na třech místech - v ulicích Rue de Charonne, Rue Alibert a Rue de la Fontaine au roi. Zemřelo nejméně 36 lidí.

Jako dopravní prostředek použili útočníci černý Seat Leon, který policie našla v neděli ráno na pařížském předměstí Montreuil. Byly v něm tři kalašnikovy, auto bylo vypůjčeno v Belgii.
7. Další útočník se odpálil ve 21:40 v restauraci na bulváru Voltaire, asi kilometr od míst tragických útoků v restauracích. Zemřel pouze on sám, výbušnina, kterou použil, byla identická s trhavinami použitými u stadionu Stade de France. Úřady ho identifikovaly jako Brahima Abdeslama, jednatřicetiletého Francouze žijícího v Belgii.

Policie v Belgii pátrá po jeho šestadvacetiletém bratrovi Salahu Abdeslamovi - policejní hlídka jej prověřovala už v sobotu na belgicko-francouzských hranicích, pak ho ale propustila. Právě on podle médií pronajal vůz Volkswagen Polo, který ke koncertnímu sálu Bataclan dovezl tři sebevražedné útočníky. Další bratr Brahima Abdeslama Mohamed byl o víkendu zatčen v Bruselu.
Teroristé útočili u stadionu, v klubu a v restauracích
Přehled míst spjatých s pátečními teroristickými útoky v Paříži.
Koncertní síň Bataclan:
Hudební klub na bulváru Voltaire je jedním z nejznámějších v Paříži. V pátek hostil koncert kalifornské rockové skupiny Eagles of the Death Metal, její členové jsou v pořádku. Útok v klubu si vyžádal vůbec nejvíce obětí (82), převážně mladých lidí. Čtyři teroristé se zahalenými obličeji zahájili nejdříve palbu na návštěvníky kaváren před klubem a poté začali s výkřiky Alláh je veliký střílet v klubu. Střelba trvala asi tři hodiny.

„Slyšel jsem je jasně říkal: 'Je to chyba Hollandea, je to chyba vašeho prezidenta, neměl intervenovat v Sýrii', mluvili také o Iráku,“ vyprávěl poté pětatřicetiletý Pierre Janaszak, který byl během střelby v sále. Po půl dvanácté začal zásah policie, čtyři útočníci byli usmrceni, tři z nich se vyhodili se vzduchu pomocí opasků s výbušninami.
Stadion Stade de France :
První výbuchy se simultánně ozvaly poblíž dvou vchodů do stadionu ve 21:20 a u přilehlé restaurace McDonald’s. Ve sportovní aréně pro 80 tisíc lidí se právě odehrával přátelský fotbalový zápas Francie-Německo. Na akci byl přítomen i prezident François Hollande, kterého evakuovala ochranka. Celkem se zde odehrály tři výbuchy, zahynul jeden člověk a tři atentátníci.
Rue de Charonne:
V ulici na východě Paříže zemřelo kolem dvaceti lidí. Podle výpovědi jednoho svědka se výstřely ozývaly „dvě až tři minuty“. „Viděl jsem několik zkrvavených těl na zemi,“ říkal. Cílem střelby bylo podle tohoto svědka kavárna a japonská restaurace.
Rue Alibert:
O něco severněji v Paříži vypukla střelba i na rohu ulic Bichat a Alibert na terase kambodžské restaurace Le Petit Cambodge. Zahynulo nejméně 12 lidí. „Bylo to surrealistické, všichni leželi na zemi, nikdo se nehýbal,“ vyprávěla jedna žena, „nikdo nic nechápal. Mladý muž držel jednu slečnu za ruku. Byla mrtvá.“
Rue se la Fontaine au roi - nejméně pět mrtvých:
Několik set metrů od klubu Batalcan bylo na terase pizzerie La Casa Nostra zabito pět lidí. Podle svědka, pětatřicetiletého Mathieua, použili automatickou pušku. „Měl jsem velké štěstí,“ dodal. Další svědek viděl „černý Ford Focus, ze kterého se střílelo“.
Bulvár Voltaire:
Další útok se odehrál na bulváru Voltaire. Zemřel jeden útočník.