Sobotka odeslal Zemanovi demisi Valachové, náhradou má být její náměstek

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: Anna Vacková

Kateřina Valachová
Miloš Zeman
Kateřina Valachová
4
Fotogalerie

Premiér Bohuslav Sobotka přijal rezignaci ministryně školství Kateřiny Valachové (oba ČSSD). Její rezignaci odeslal na Pražský hrad. Zároveň navrhl prezidentovi Miloši Zemanovi, aby novým ministrem školství jmenoval dosavadního náměstka Valachové Stanislava Štecha.

Sobotka pochválil Valachovou za její výsledky. Zároveň ji ocenil za její rozhodnutí podat demisi, podle něj tím přispěla politické kultuře v Česku.

Ministryně školství se rozhodla rezignovat k 31. květnu, aby převzala politickou odpovědnost za kauzu, v níž figuruje její bývalá náměstkyně Simona Kratochvílová. Ta je podezřelá, že se domlouvala se šéfem fotbalového svazu Miroslavem Peltou na rozdělování investičních dotací.

Za hlavní úkol pro Štecha premiér označil vyjednávání o rozpočtu, jehož první návrh Valachová kritizovala, protože podle ní neobsahuje dost prostředků pro ministerstvo školství. Štech podle premiéra bude také muset zajistit transparentní fungování programů pro podporu sportu a zajistit čerpání prostředků z fondů Evropské unie.

Zatím není jasné, jak se k Sobotkovým návrhům postaví prezident. Ve čtvrtek uvedl, že se chce s Valachovou sejít a přemlouvat ji, aby si rezignaci rozmyslela, protože má podporu velké části odborné veřejnosti. Za jednu z variant Zeman označil možnost, že by nechal ministryni v demisi do konce funkčního období.

Premiér ale vyjádřil přesvědčení, že Zeman bude návrhy respektovat. Podle něj není důvod situaci protahovat. Nechtěl spekulovat o možnosti podání kompetenční žaloby, pokud by se prezident zdráhal návrhům vyhovět.