Sobotka odvolá ministra průmyslu a obchodu Mládka

Ministr průmyslu Jan Mládek

Ministr průmyslu Jan Mládek Zdroj: CTK

Bohuslav Sobotka a šéf průmyslu a obchodu Jan Mládek (oba ČSSD) na tiskovce po hodnotícícm pohovoru činnosti ministra a jeho resortu
Bohuslav Sobotka a šéf průmyslu a obchodu Jan Mládek (oba ČSSD) na tiskovce po hodnotícícm pohovoru činnosti ministra a jeho resortu
Premiér Sobotka vyrazil do Moravskoslezského kraje, jednal o osudu OKD.
Andrej Babiš.
Pavel Bělobrádek
6
Fotogalerie

Jan Mládek (ČSSD) odejde na konci února z čela ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) prohlásil, že návrh na jeho odvolání předloží ve čtvrtek prezidentovi Miloši Zemanovi, kterému také jako prvnímu sdělí jméno Mládkova nástupce. Mládek čelil v posledních dnech kritice kvůli vyjadřování resortu v debatě o cenách mobilních dat a části novely telekomunikačního zákona. Sobotka řekl, že nebyl spokojen s tím, jak Mládek problematiku řešil.

Sobotka uvedl, že jeho prioritou je, aby trh v oblasti cen za mobilní služby fungoval. "Usiluji o to, aby se snížila cena mobilních dat, ze strany ministerstva se mi nedostávalo dostatečné podpory. Ministerstvo bohužel v posledních týdnech vysílalo velmi rozporuplné signály. Některé věci, které zaznívaly, přímo urážely veřejnost," řekl Sobotka novinářům.

O Mládkově konci v čele resortu se spekulovalo několikrát. Loni ministr nabízel rezignaci v souvislosti se svým neúspěchem v senátních volbách na Táborsku, premiér se však rozhodl ponechat ho ve funkci. V souvislosti s možnými změnami se spekulovalo o nástupu státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy (ČSSD) do čela MPO. Server Aktuálně.cz uvedl, že Prouza stáhl svou žádost o udělení prověrky potřebné pro výkon funkce. Prouza také vykonává funkci zmocněnce vlády pro digitalizaci.

Mládek je třetím ministrem ČSSD, který za posledních několik měsíců končí ve funkci. Na konci listopadu vystřídal Miloslav Ludvík v čele ministerstva zdravotnictví Svatopluka Němečka a ministrem pro lidská práva se místo Jiřího Dienstbiera stal Jan Chvojka. Jejich střídání Sobotka odůvodnil potřebou zvýšit dynamiku vlády.

Sobotka řekl, že Mládek za tři roky ve vedení resortu odvedl velký kus práce. "Chci mu za to jednoznačně poděkovat. Odvedl hodně práce, pokud jde o podporu investic či exportu, nicméně v poslední době jsem nebyl jako předseda vlády spokojen s tím, jak MPO pracuje," řekl.