Sobotka se přidal k Babišovi s kritikou odměn ve státních firmách

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš Zdroj: CTK

Ministerstvo financí navrhlo revizi systému odměňování manažerů a členů orgánů obchodních společností s majetkovou účastí státu nad 33 procent. Vláda tuto činnost ministerstva podpořila a dala mu ji za úkol. "Důvodem revize je, abychom měli naprostou jistotu v oblastech jako je odstupné nebo konkurenční doložky, aby nedocházelo k uzavírání zlatých padáků a podobně," uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Podle zprávy ministerstva není konkurenční doložka součástí manažerských smluv například u Českých drah nebo Řízení letového provozu, u České pošty je tomu naopak.

Systém odměn se týká 27 firem a 77 pozic ve státních a polostátních firmách. Údaj se netýká společnosti ČEZ, která podléhá kvůli obchodování na burze jiným pravidlům. V úterním vydání deníku Právo ministr financí Andrej Babiš uvedl, že u některých pozic jsou odměny nastaveny příliš vysoko.

Celkově se podle materiálu ministerstva průměrný maximální roční příjem u manažerských pozic pohybuje od 2,7 milionu korun do 5,5 milionu korun.

Předtím byly překážkou neúplné informace

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) předložil zprávu o odměňování vládě v červnu. Kabinet tehdy vyjádřil nespokojenost s tím, že resorty nepředložily financím potřebné informace.

„Vzhledem k neúplným informacím, nelze objektivně vyhodnotit stav plnění zásad, tak jak je uloženo ministru financí ve spolupráci s členy vlády. Výjimkou je řádné plnění zásad ve společnostech Ministerstva průmyslu a obchodu ČR,“ uvádí aktuální materiál.

Zásady se týkají vedoucích pracovníků například Čepra, Mera, Českého Aeroholdingu, Českých drah, ČD Carga, Lesů ČR, Povodí Labe, Vltavy, Ohře, Leteckých opraven Malešice, Vojenského technického ústavu, Vojenských lesů a statků, České energetické přenosové soustavy či České pošty.