Soud: Hokejový trenér Růžička je vinen ze zpronevěry

Hokejový trenér Vladimír Růžička

Hokejový trenér Vladimír Růžička Zdroj: ctk

Miroslav Palaščák, který na "nezvyklé chování" trenéra Růžičky upozornil
Vladimír Růžička, vládce chomutovské střídačky
Vladimír Růžička se soudí kvůli zpronevěře.
Vladimír Růžička se soudí kvůli zpronevěře.
Vladimír Růžička se soudí kvůli zpronevěře.
9
Fotogalerie

Soud uložil hokejovému trenérovi Vladimíru Růžičkovi peněžitý trest 400 tisíc korun za zpronevěru půl milionu určeného pro klub Slavia Praha. Pokud Růžička částku nezaplatí, půjde na 16 měsíců do vězení. Dnešní verdikt není pravomocný. Růžička, kterému hrozilo až pět let za mřížemi a který kvůli kauze opustil funkci reprezentačního kouče, vinu odmítá.

Růžička podle obžaloby převzal na jaře 2012 a poté v květnu 2013 na zimním stadionu v Edenu sponzorský dar od podnikatele Miroslava Palaščáka, a to pokaždé 250 tisíc korun. Peníze prý úmyslně nepředal klubu, ponechal si je ve své moci a nakládal s nimi jako s vlastními. Na Palaščákovu výslovnou žádost je vrátil až v listopadu 2014, kdy už v klubu nepůsobil, a to ze soukromého účtu své manželky.

"To, co obžaloba tvrdí, má soud za vcelku bezpečně prokázané. Vyjma poškozeného, za kterého považuje pana Palaščáka," odůvodnil rozsudek soudce Obvodního soudu pro Prahu 10 Tome Frankič. Hokejová Slavia podle něj poškozená být nemůže, protože peníze nikdy nepřešly do vlastnictví klubu vzhledem k tomu, že nebyla uzavřena platná darovací smlouva. Slavii proto soudce s jejím nárokem na náhradu škody ve výši půl milionu korun odkázal do občanskoprávního řízení.

„Růžička způsobil přečin, což je podle trestních zákonů delikt závažnější než přestupek, avšak méně závažné než zločin. Odsuzuje se k peněžitému trestu 400 tisíc korun. Pokud nezaplatí, dostane 16 měsíců natvrdo. Růžička s penězi nakládal, jako kdyby byly jeho vlastní," odůvodnil soudce rozsudek na bývalou hokejovou hvězdou.

Pokud nezaplatí, dostane 16 měsíců natvrdo

Současný trenér extraligového Chomutova připouští, že peníze přijal. Do účetnictví klubu se podle něj částka nedostala proto, že Palaščák k ní měl ještě dodat potřebné dokumenty, což neučinil.

Státní zástupkyně pro Růžičku navrhovala podmíněný trest 1,5 roku s tříletou zkušební dobou a peněžitý trest 500 tisíc korun. Růžičkovi advokáti žádali zproštění viny, podle nich skutek nebyl trestným činem. Hokejovou Slavii s nárokem na náhradu škody odkázal soudce Obvodního soudu pro Prahu 10 do občanskoprávního řízení.

Kauza trenéra Růžičky začala loni v dubnu

Duben 2015 - Miroslav Palaščák zveřejnil krátce před začátkem mistrovství světa v Praze a Ostravě na kanálu youtube video natočené skrytou kamerou, podle kterého měl tehdejšímu reprezentačnímu trenérovi Vladimíru Růžičkovi v minulosti zaplatit 500 tisíc korun za to, že Palaščákův syn bude působit ve Slavii, kterou Růžička trénoval.

Růžička potvrdil, že prostřednictvím svého známého Jiřího Moučka částku přijal. Podle něj nešlo o úplatek, ale o sponzorský příspěvek, z kterého se pak kvůli chybějící dokumentaci stala půjčka. Na Palaščákovu výzvu peníze později vrátil. Vedení Slavie následně uvedlo, že finanční příspěvek neskončil jako sponzorský dar v hospodaření klubu.

Na Růžičku vzápětí podal trestní oznámení kvůli podezření z korupce podnikatel Jiří Jehlička, provozovatel Centrálního registru dlužníků a šéf serveru Protikorupcnilinka.cz. Hokejový svaz se za Růžičku postavil, případem se začala zabývat policie.

Květen 2015 - Růžička podepsal smlouvu na deset let s Chomutovem. Extraligového nováčka měl vést souběžně s reprezentací.

Červen 2015 - Poté, co se objevilo několik obdobných obvinění od dalších rodičů, rezignoval Růžička na post trenéra reprezentace. Zároveň veškerá obvinění z korupce odmítl.

Srpen 2015 - Růžička podal trestní oznámení na Palaščáka, kterého obvinil z vydírání.

Říjen 2015 - Kriminalisté odložili trestní oznámení Růžičky na Palaščáka.

Leden 2016 - Policie zahájila trestní stíhání Růžičky, jemuž předala obvinění ze zpronevěry.

Duben 2016 - Oddělení hospodářské kriminality dokončilo vyšetřování případu a navrhlo obžalovat Růžičku ze zpronevěry.

Květen 2016 - Státní zastupitelství pro Prahu 10 dokončilo obžalobu proti Růžičkovi za dvojnásobný trestný čin zpronevěry.

Srpen 2016 - Obvodní soud pro Prahu 10 začal projednávat trestní kauzu trenéra Růžičky. Ten obžalobu ze zpronevěry odmítl a poté odmítl dále vypovídat. Palaščák, který byl předvolán jako svědek, se k soudu nedostavil.

Září 2016 - Soud uložil Růžičkovi peněžitý trest 400 tisíc korun za zpronevěru půl milionu určeného pro klub Slavia Praha. Pokud Růžička částku nezaplatí, půjde na 16 měsíců do vězení. Růžičkovi hrozilo až pět let za mřížemi.