Soud zamítl žalobu kyperské firmy na Česko o 14 miliard dolarů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Penn State via Flickr

Kyperská společnost Prudeno Investments, která se s Českou republikou soudí o 13,9 miliardy dolarů (asi 330 mld. korun), neuspěla se svými nároky u prvoinstančního soudu. Firma se žalobou domáhala uznání pohledávky za údajné poradenství a zajišťování peněz na výstavbu dálnic v 90. letech minulého století.

O nepravomocném rozsudku informují dnešní Lidové noviny, kterým informaci potvrdila generální ředitelka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Kateřina Arajmu.

Podle deníku se s pohledávkou za poradenství obrátil na české úřady Rakušan Erich Freiler v roce 2002. Jako důkaz přiložil kopie platebních příkazů z počátku 90. let, podepsaných tehdejším federálním ministrem financí Václavem Klausem a jeho náměstkem Ivanem Kočárníkem. Oba muži ale oprávněnost pohledávky odmítají a pravost dokumentů neuznává ani ÚZSVM.

Freilerem požadovaná suma 290 milionů dolarů se v následujících letech prudce zvyšovala o penále. Když v roce 2012 pohledávku koupila kyperská firma Prudeno Investments, dosahoval údajný dluh českého státu skoro 14 miliard dolarů.

Před třemi lety podala společnost Prudeno Investments žalobu na stát k Obvodnímu soud Prahy 1. Ten však její nárok nepravomocně zamítl, píší Lidové noviny.