Soud zrušil stamilionovou pokutu pro stavební firmy. Kartelu se měl účastnit Strabag či Hochtief

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Strabag Rail

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Krajský soud v Brně zrušil pokuty v souhrnné výši 300,7 milionu korun za kartel stavebních firem. Případ se vrací na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Mezi pokutovanými byly například společnosti Hochtief, OHL ŽS nebo Strabag. Odůvodnění svého rozhodnutí soud nezveřejnil. Už dříve stejný soud zrušil v souvisejícím případě stavebním firmám pokutu 1,66 miliardy korun.

"Informaci o rozhodnutí Krajského soudu v Brně, kterým ruší pokutu za kartel stavebních firem přirozeně vítáme, neboť jsme oprávněnost této pokuty vždy rozporovali," sdělil deníku E15 tiskový mluvčí společnosti Hochtief Michal Talián. Podobně se vyjádřily i firmy Strabag a Lesostavby Třeboň. "Zrušení rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže o udělení pokuty Krajským soudem v Brně vítáme, když od počátku považujeme postup Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže v dané věci za nezákonný a udělenou pokutu shledáváme nedůvodnou. Další kroky v tuto chvíli nemůžeme předjímat, když jsme se dosud neseznámili s písemným vyhotovením rozsudku Krajského soudu v Brně," napsal tiskový mluvčí Lesostaveb Třeboň Karel Kolman. 

Aktuální rozsudek soudu se týká případu, který antimonopolní úřad uzavřel v roce 2016. Tehdy dospěl k závěru, že celkem 12 společností se dopustilo kartelu a má zaplatit dohromady 300,7 milionu korun. Firmy prý koordinovaly svoje nabídky při výběrových řízeních v Jihočeském kraji a na Vysočině.

Úřad zajišťoval důkazy při přepadových kontrolách. Firmy podle něj koordinovaly svoje nabídky u 11 regionálních zakázek. Šlo například o e-maily, kterými si firmy zasílaly krycí nabídkové rozpočty, kontroloři nalezli i nabídkové rozpočty konkurentů uložené v počítači z data předcházejícího podání nabídek. "V některých případech byla zjištěna podstatná podobnost nabídek mezi uchazeči svědčící o jejich koordinaci," uvedl k případu v minulosti předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Nejvyšší pokutu měla zaplatit společnost Swietelsky stavební s.r.o., ÚOHS jí vyměřil 76 milionů korun. Druhou nejvyšší sankci dostal Hochtief - 65,3 milionu, OHL ŽS 53,5 milionu, Colas CZ měl zaplatit 50,3 milionu, Strabag pět milionů Kč, Lesostavby Třeboň 3,4 milionu, Radouňská vodohospodářská společnost 2,5 milionu, VIDOX s.r.o. 31,5 milionu, DAICH spol. s r.o. 1,4 milionu VIALIT Soběslav 136 tisíc korun, AVE CZ odpadové hospodářství 10,8 milionu a KOSTKA JH 144 tisíc korun.