Squatteři Kliniku opustit nechtějí. Kanceláře by prý porušovaly územní plán

Video placeholde
Autonomní sociální centrum Klinika
Autonomní sociální centrum Klinika
Autonomní sociální centrum Klinika
Autonomní sociální centrum Klinika
Autonomní sociální centrum Klinika
7
Fotogalerie

Aktivisté obývající autonomní centrum Klinika nehodlají žižkovskou budovu patřící Správě železniční a dopravní cesty. Neakceptují tak pravomocný verdikt pražského městského soudu, podle kterého měli dnes objekt vyklidit.

Soud rozhodl, že aktivisté mají budovu opustit k 18. říjnu 2017. Ti v tento den uspořádali tiskovou konferenci, na které oznámili, že v Klinice zůstávají. „Vybudovali jsme prostor, kam může přijít každý a dostane se mu porozumění a pomoc. Máme právo zůstat. Nechceme, aby se z Kliniky stal další z mnoha developerských projektů,“ dodává zástupkyně Kliniky Tereza Virtová.

Klinika spolupracuje s několika neziskovými organizacemi. Mezi nimi například i s feministickou skupinou Jako doma. „Naše ženy se zde mohou ubytovávat a je jim poskytnuto útočiště, které jim v tomhle světě tolik chybí. Podporujeme Kliniku a chceme, aby zůstala. Snad v tomhle boji zvítězí,“ řekla zástupkyně organizace Jako doma Lenka Vrbová.

Podle Terezy Virtové nabídlo SŽDC Klinice schůzku na středu v devět hodin. Kvůli časové kolizi s tiskovou konferencí k ní ale nedošlo. Další termín prý zatím stanoven není. "Očekávali jsme, že paní Mgr. Ing. Tereza Virtová bude nejdříve informovat o svých plánech SŽDC, vlastníka objektu. S politováním jsme však zjistili, že své rozhodnutí sdělila pouze médiím, a to i přes to, že jsme reagovali na její žádost o schůzku. Navržený termín dnešní schůzky na 9:00 neakceptovala," uvedla Šubová.

SŽDC má v plánu budovu zrekonstruovat a vybudovat zde kanceláře. Podle zástupkyně kolektivu Kliniky Terezy Virtové tak porušují územní plán, který kanceláře nepovoluje.
Klinika funguje v Jeseniově ulici skoro tři roky. Vznikla nelegálním obsazením nevyužité budovy.

Po řadě sporů s vedením městské části se kolektiv v březnu 2015 dohodl s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových na roční smlouvě o výpůjčce. Squatteři po jejím vypršení Kliniku i přes četná upozornění nevyklidili a nelegálně prostor obývají i nadále. Na podzim 2016 převzala objekt SŽDC, která spor se zástupci Kliniky začala řešit soudně.