Stát chce pomoci bezdomovcům

Bzedomovci na lodi Hermes.

Bzedomovci na lodi Hermes. Zdroj: ctk

Ministerstvo práce má plán, jak pomoci lidem bez domova, ba dokonce bezdomovectví předcházet. „Jedním z velmi účinných nástrojů je otázka sociálního bydlení a sociální práce,“ konstatoval včera ministr sociálních věcí v demisi František Koníček s tím, že pomoci mají především evropské peníze. V Česku je podle něj na 30 tisíc bezdomovců.

Lidem bez domova by měly přispět i nové sociální dávky, ordinace pro bezdomovce nebo zařízení, kde by se mohli doléčit po propuštění z nemocnice. Majitelé ubytoven by nemohli vyžadovat nadsazené nájmy. Nová pravidla by pak měla i snížit počet těch, kteří se na ulici dostanou kvůli exekucím. Ministerská koncepce však má zatím jen základní obrysy. Většina opatření by měla začít platit až po roce 2015.

Jistým vzorem by mohla být Vídeň. Pokud tamním obyvatelům hrozí kvůli exekuci vystěhování z bytu, musí soud před zahájením řízení informovat sociální úřad a vyžádat si od něj návrh řešení. Třem čtvrtinám dlužníků se tak v rakouské metropoli podařilo řádné bydlení udržet.