Stát promine více pokut za loňská kontrolní hlášení, Babiš změnil pravidla

Andrej Babiš, sněm ANO

Andrej Babiš, sněm ANO Zdroj: anna Vacková

Tržby v maloobchodech se loni zvýšily, jak ale letos zákazník zareaguje na zvýšenou DPH?
Ministr financí Andrej Babiš rozbaluje dárek, který dostal 22. prosince na schůzi Sněmovny v Praze. Poslanci rozhodovali mimo jiné o novelách zákona o DPH proti daňovým únikům.
Podnikatelé si stěžují na Babišovo kontrolní hlášení. Bič na podvodníky to není a stojí nás to čas i peníze, tvrdí
Protest proti EET v Praze
Výběr spotřební daně
14
Fotogalerie

Plátci daně z přidané hodnoty, kteří dostali pokutu za kontrolní hlášení v roce 2016, budou moci požádat o prominutí dvou pokut bez ohledu na příčinu pochybení.

Letos to bude možné u jedné pokuty. Ministerstvo financí od dneška zmírnilo pravidla pro prominutí pokut souvisejících s kontrolním hlášením u DPH. Opatření jako předvolební tah ministra financí Andreje Babiše (ANO) kritizovala ODS.

Ministerstvo dále uvedlo, že bude možné prominout také pokutu 50.000 korun, když se plátce opozdí s reakcí na výzvu k podání kontrolního hlášení maximálně o pět dní. Pokutu bude možné odpustit i u 30.000 korun, když plátce bude reagovat na výzvu k odstranění nesrovnalostí nejdéle pět dnů po zákonném termínu.

Žádost o prominutí pokuty je možné podat do tří měsíců. Dosud mohla finanční správa prominout pokuty jen v případě nepříznivého zdravotního stavu nebo živelní pohromy. K pátku uložila Finanční správa v souvislosti s kontrolním hlášením zhruba 2500 pokut za 102 milionů korun.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že je rád, že ministerstvo financí reaguje na připomínky ohledně kontrolního hlášení. Praxe by měla podle něj být vstřícná vůči těm, kdo hlášení nepodali kvůli krátké lhůtě.

"Dospěl jsem k názoru, že ne vždy Finanční správa k tomu přistupuje se selským rozumem a lidsky. A ne vždy je rozlišeno mezi porušením zákona a drobnou chybou," uvedl Babiš. Dodal, že ministerstvo nebude odpouštění pokut ovlivňovat.

"Dnes zveřejněná změna přístupu k promíjení je krok správným směrem, je alespoň trochu zmírněním současného nepřiměřeně tvrdého sankčního systému," dodala daňová specialistka společnosti Kodap Jana Janoušková.

Postup ministerstva a Finanční správy naopak kritizovala ODS. "Snazší odpouštění pokut u kontrolních hlášení je od Andreje Babiše jen cynický předvolební tah. Jediné řešení je to zrušit," uvedl na twitteru předseda strany Petr Fiala.

Kontrolní hlášení podle dnešních odhadů MF přispělo částkou 10,2 až 12,6 miliardy korun k lepšímu výběru DPH. Z této daně stát loni získal téměř 350 miliard korun, meziročně o zhruba 18 miliard korun více.

Kontrolní hlášení bylo zavedeno loni v lednu jako opatření proti daňovým únikům. Týká se zhruba 500.000 poplatníků. Firmy musí podávat kontrolní hlášení každý měsíc. Pro fyzické osoby, které jsou plátci DPH, je lhůta pro kontrolní hlášení závislá na lhůtě přiznání u DPH. Fyzické osoby mohou přiznání podávat měsíčně nebo čtvrtletně.